megtakarítás

Hőszivattyúval fűt? Sokat takaríthat meg vele

Az otthonukat hőszivattyúkkal fűtő háztartásokra sem a villamosenergia-mennyiség tekintetében, sem az igénybe vett kedvezményes – H vagy Geo – áramtarifára a módosítás nem vonatkozik, azaz a korábbi szabályozás maradt érvényes. A rezsicsökkentés eredeti szabályai vonatkoznak továbbra is a lakossági fogyasztó által igénybe vett B GEO árszabásra, továbbá B GEO árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiségre, illetve a lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiségre.

De miért fontos ez?

Először tavasszal írtunk a Magyarország szomszédjában dúló háborúról, mely egyrészt jelentős mértékben megakasztotta a hazai építőipart, illetve mára azon kell sokaknak elgondolkodnia, hogy milyen eszközöket vethet be azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetlenítse magát a háború hatásaitól, vagyis az emelkedő energiaáraktól. Ennek egyik remek módja a hőszivattyú, mely az egyik leggazdaságosabb megoldás, hiszen az eszköz képes hűteni és fűteni is. Működési mechanizmusa teljesen leegyszerűsítve, hogy tulajdonképpen az egyik oldalról elvont hőt a másik oldalra szállítja, azaz az egyik irányba hűt és a másik irányba fűt. Környezetkímélő megoldás, mivel ingyen elérhető energiát hasznosít, akár a napelem.

megtakarítás

Összességében tehát elmondható, hogy a hőszivattyús rendszer kiépítése egy hatékony módja lehet a házunk fűtési és hűtési igényeinek a fedezésére, az ukrán-orosz háború okozta energiaválság elkerülésére. Emellett a rendszer remek választ jelenthet a környezetükre ügyelőknek is, hiszen a hőszivattyút megújuló energiának lehet és kell is tekinteni, mivel nagyrészt a környezet (levegő, talaj, víz) hőenergiáját hasznosítja fűtési vagy hűtési energiaként kis mennyiségű villamosenergiából.

Fontos a megfelelő szaktudás

Nem véletlen, hogy a hőszivattyúzás trendje erősödik, és a hőszivattyúk az előttünk álló időszakban egyre inkább fókuszba kerülnek. A Magyar Hőszivattyú Szövetség éppen ezért egy közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy egy rendszer telepítése előtt mindenki terveztesse meg a rendszert és a telepítést megfelelő szakmai képzettséggel és adott estben gyártmányspecifikus telepítési és szerviz-jogosultsággal rendelkező szakcéggel. Emellett hangsúlyozták azt is, hogy a tervezés során mindig érdemes a bekerülési és várható üzemeltetési költségeket egy szakember segítségével összevetni. Számos olyan szempontot fontos figyelembe venni egy hőszivattyús rendszer kialakítása előtt, mely komoly szaktudást és körültekintést igényel. A hőszivattyúk esetében sokkal kisebb teljesítménylépcsők vannak, 4 kW-tól indulva jellemzően 2 kW-os lépcsőnként. A méretezés pedig azért fontos, hogy a hőszivattyú az energiafelhasználás szempontjából optimálisan tudjon működni. Ehhez pedig minden esetben energetikai számítás, és magas szintű rendszerismeret szükséges.

Éppen építkezne, de tart az orosz-ukrán háború hatásaitól? Vagy csak nem tudja, hogy merre induljon el? Ne essen kétségbe, mi tudunk segíteni! Otthonfelújítás vagy házépítés Kecskemét városában a HelloHázzal garantáltan 2022 legjobb döntése lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?