kerítés

A jószomszédi viszony titka, avagy a fenntartható kerítés

Egy családi ház esetében mindig nagy feladat annak eldöntése, hogy milyen legyen a kerítés, az hogyan lesz a legesztétikusabb, hogyan rejtheti el megfelelően a birtokunkat a kíváncsi szemek elől. Emellett fontos szempontot jelent az is, hogy elég természetes legyen és bírja a folyamatos strapát, főleg a klímaváltozás okozta körülményekből adódó megpróbáltatásokat. A következőkben három, ezeknek a szempontoknak tökéletesen eleget tevő kerítéstípust mutatunk be, hogy ne kelljen sokat gondolkodni azon, milyen fenntartható anyaggal vegye körbe a házát.

Fő a természetesség

Fontos Önnek a fenntarthatóság, s ennek jegyében építené meg a kerítését is a háza köré? Akkor a zöld térelválasztó remek választás lehet. S hogy mégis mit jelent ez pontosan? Egy olyan növényfajtát, amelyet ha egymás mellé ültetünk, akkor az annyira tömött és átláthatatlan lesz, hogy akár kerítést is kialakíthatunk belőle. Megfelelő választás lehet erre a babérmeggy vagy az örökzöld puszpáng, mely növényeket az ízlésünk szerint, kényelmesen alakíthatunk olyan formára, amilyet megálmodtunk az otthonunk köré. A zöldellő kerítés remek tulajdonsága, hogy könnyen formára nyírható, és egy egységes, homogén zöld falat alkothat. Ráadásul a téli hónapokban is tökéletes takarást biztosít. További (és talán legfőbb) előnye, hogy amennyiben ebből a növényből álmodjuk meg az élő falunkat a birtokunk köré, úgy tulajdonképpen kevesebbet kell törődnünk vele, mint egy hagyományos kerítéssel.

Fa kerítés
A fa kerítés jó választás lehet, ha a fenntarthatóság fontos számunkra

A fakerítés előnyös, de törődést igényel

Egy szépen kivitelezett, fából készült kerítés az egyik legszebb dolog, ami a kertünket övezheti. Hiszen minden esetben otthonos érzetet kelt, ezen kívül könnyen színezhető és festhető, illetve könnyedén felszerelhető. Ám sok bosszúságot képes okozni akkor, ha nem jól választottuk meg az alapanyagot hozzá, hiszen így idő előtt romolhat a minősége. A fa kerítésnek tehát a megannyi előnye mellett vannak hátrányai is: a gondos kezelés ellenére is megvetemedhet, deformálódhat az időjárás viszontagságainak pedig fokozottan ki van téve. Idővel el is kezdhet rothadni, ha a felületét nem kezeljük rendszeresen. Ez pedig sokszor nem csak egy újabb réteg festéket jelent, hanem akár csiszolást, alapozást és a fa festését, rosszabb esetben a teljes cserét is jelentheti. Ez persze már a legvégső esetben fordul elő, így ha megfelelő ápolást kap, akkor hosszú évtizedeken keresztül nyújthat gyönyörű látványt számunkra.

Fémkerítés: a rideg elegancia

A hideg fémszínű kerítés kevésbé nyújt otthonos érzést, mint mondjuk egy fa változat, ugyanakkor egy modern háznak kiváló párja lehet. Ráadásul az ilyen típusú térlerekesztő elemeknek ma már rengeteg változata ismert, így választhatunk akár szín, összetétel vagy hatás alapján is. A közhiedelem pedig úgy tartja, hogy ezek általában sokkal erősebbek és ellenállóbbak más kerítésfajtáknál, amit szakemberek is elismernek, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogyha ezt szeretnénk elérni, akkor vagy kezelt fémet kell alkalmaznunk a kerítésünkhöz, vagy időnként magunknak kell elvégeznünk a korrózió elleni védelmet. Illetve választhatunk horganyzott, gondozásmentes acélkerítést is, amelynek színezett változata is létezik. A legjobban azonban akkor járunk – persze ha a pénztárcánk megengedi -, ha kovácsoltvas kerítést építtetünk a házunk köré. Ebben az esetben azonban számítanunk kell rá, hogy a kerítésünk elemei súlyosabbak lehetnek, és a felszerelésük is nagyobb szaktudást igényel. Kinézetre azonban az egyik legjobb és leggyönyörűbb kerítéstípust jelenti.

Éppen építkezne, de nem tudja, merre induljon el? Szeretne egy modern, minden igényt kielégítő és fenntartható házban élni? Akkor nagyon jó helyen jár! Legyen szó otthonfelújításról vagy házépítésről Kecskemét városában a HelloHáz garantáltan a legjobb döntés lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?