LED világítás

Váltsunk fenntarthatóságra, válasszunk takarékos világítást

Bár nem szeretnénk, mégis egyre nagyobb hatással van az életünkre a világban zajló energiaválság. A Föld energiaforrásai lassan apadnak, egyre nagyobb az ökológiai lábnyomunk. Ezért fontos, hogy otthonunkban is törekedjünk a fenntarthatóságra, s a lehető legtakarékosabban használjuk fel energiaforrásainkat.

Egyre fontosabb a fenntarthatóság

„A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön” – szól David Brower egykori környezetvédelmi aktivista híres mondása. A szakember nem csak ezzel a gondolattal előzte meg a korát, hanem azzal is, hogy pályafutása során folyamatosan igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a természeti értékeink kizsákmányolása nem fenntarható, az elkövetkező generációk érdekeit is figyelembe kell vennünk életünk során.

Brower gondolatai sajnos ma, az energiaválság közepette fájóan hatnak. A bolygó erőforrásai egyre inkább a kimerülés felé sodródnak, ezért az egyszerű embernek is érdemes elgondolkodnia azon, hogy miként tudná háztartását fenntarthatóbbá, zöldebbé tenni. Kezdő lépésként jó megoldás erre, ha átgondoljuk, milyen világító eszközöket használunk az otthonunkban vagy akár a kertünkben, azok mennyire korszerűek, s milyen hatást gyakorolnak a környezetre.

LED világítás

A LED jó alternatíva lehet

Ma már szinte Dunát lehetne rekeszteni azzal, hogy miért érdemes a hagyományos izzók helyett LED-es világítást használnunk. Ezeket most nem vesszük sorra, ugyanakkor a legfontosabb érvekről érdemes pár szót ejteni.

A LED-es izzók – legyen szó beltéri vagy kültéri világításról – sokkal kevesebb energiát használnak, mint egy izzószálas vagy halogén izzó. Hosszabb az élettartammal rendelkeznek, egyáltalán nem forrósodnak fel és jól bírják a gyakori kapcsolgatást is. A LED-es világítás mellett szól az is, hogy kivitel tekintetében rendkívül sokrétű a választék: beszélhetünk cserélhető izzós világításról vagy beépített megoldásról, amit csak az befolyásol, hogy hova tervezzük az adott világítást és pontosan hány darab eszközt szeretnénk telepíteni.

Ügyeljünk a részletekre is

Bár azt hinnénk, hogy a LED-es világítás mellett letett voksunkkal mindent elintéztünk, ez koránt sincs így. Nem mindegy ugyanis, hogy korszerű és környezetbarát égőink milyen hatást fejtenek ki a szemünkre, hogy azok milyen színben világítanak. Egy példa: tegyük fel, hogy rendelkezünk egy kültéri fali-, mennyezeti és állólámpával is a teraszon. Egyetérthetünk, hogy nem lenne túl esztétikus, ha a fali lámpa által sugárzott fény melegfehér, az állólámpa pedig hidegfehér fénnyel világítana. Ezért ha tehetjük, válasszuk ugyanannak a gyártónak ugyanazon típusú izzóit mindegyik lámpatestbe.

S hogy miért fontos ez? Mert a melegfehér és hidegfehér színárnyalatok gyártónként más színhőmérsékletet takarhatnak. Alapszínben a meleg fehér szín kicsit sárgás árnyalat, 2500-3200 K, a natúrfehér 4000-4500 K és a hidegfehér 5000-6500 K színhőmérsékletet jelent, de nem ritka a 8000-9000 K hidegfehér színárnyalat sem.
A színhőmérséklet fel van tüntetve minden esetben a termék dobozán, de ha elakadnánk kérjük egy szakember segítségét a választásunkhoz.

Éppen építkezne, de nem tudja, merre induljon el? Szeretne egy energiatakarékos és minden szempontból fenntartható házban élni? Akkor nagyon jó helyen jár! Legyen szó otthonfelújításról vagy házépítésről Kecskemét városában a HelloHáz garantáltan 2022 legjobb döntése lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?