Napelem van a házán? Akkor még most élvezze ki

„2024. január 1-től lényegében mindenkinek megszűnik az éves szaldóelszámolás lehetősége, amely jelentős mértékben járult hozzá a háztartási napelemes rendszerek magyarországi térnyeréséhez – közölte nemrég Szolnoki Ádám, a MANAP iparági egyesület elnöke a Portfolioval. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint a korábban megjelent kormányrendelet nyomán az éves szaldót havi szaldó válthatja az említett időponttól. A változás azokat is érinti majd, akik már korábban bekerültek a szaldó elszámolásba.

A havi szaldóra való átállás – a kormányrendelet szerint –a gyakorlatban azt jelentené, hogy míg az éves szaldó rendszer keretében az elszámolás alapját a 12 hónap alatt hálózatra betáplált és onnan vételezett villamos energia különbözete képezi, addig az új rendszerben havonta elszámolnák a különbözetet. Ez meglehetősen nagy változást jelent, és kedvezőtlenül módosítja a napelemes rendszerek megtérülési idejét, ugyanakkora megtermelt energiamennyiséget feltételezve is.

napelem telepítés kecskemét

Két fő oka lehetett a módosításnak

A Portfolio ezt két fő okkal magyarázza: a HMKE-k termelése egy éven belül nyáron a legnagyobb, télen jóval kisebb, viszont jellemzően ekkor a legmagasabb a háztartások villamosenergia-felhasználása. Ha a rendszer többet termel az elszámolási időszak során, mint a felhasználás, akkor a túltermelést (betáplálási többletet) a szolgáltató jóval alacsonyabb, kevesebb mint fele akkora tarifán veszi át, mint amennyiért a háztartás a hálózatból vételezhet (13-15 forint vs. 35 forint/kWh).

Emellett az adott háztartás éves fogyasztásának megfelelő termelésűre méretezett HMKE esetében a háztartások télen használhatják fel a nyári többlettermelésüket – vagyis a hálózatot egyfajta szezonális energiatárolóként használhatják, a szaldóelszámolás jellegéből következően lényegében ingyen.

Ezen változtatna most a havi szaldóelszámolásra való áttérés: a hálózatra történő betáplálás és hálózatról történő vételezés különbözetét minden egyes hónapban elszámolnák, vagyis gyakorlatilag megszűnne a hálózat szezonális energiatárolási funkciója.

Sürgető volt a szabályok átírása

Az évesről havi szaldóelszámolásra való áttérés szükségességét már a rendelet megjelenése előtt körülbelül másfél hónappal, a Portfolio október 4-i Energy Investment Forum című konferenciáján hangsúlyozta Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese. Indoklása szerint a HMKE-k által nagyrészt nyáron megtermelt, télen elfogyasztott energiát a rendszer lényegében földgázban tárolja el, ami nyilván drága formája a tárolásnak. Ezért a Hivatal mielőbb szükségesnek tartotta az elszámolási rendszer átalakítását, amihez köztes lépésként a havi elszámolás kialakítását javasolta, mivel ezzel legalább a szezonális problémát ki lehet venni a rendszerből.

Úgy tűnik, a MEKH által jegyzett szóban forgó rendelet éppen ilyen módon alakítja át a háztartási napelemes rendszerek rendszerhasználati díj struktúráját. Ennek érdekében a rendelet bevezeti az okosmérős teljesítmény-, illetve elosztási díj kategóriáját, melybe az értelmezés szerint átkerülnek a jelenleg éves szaldóban lévő úgynevezett profil elszámolású felhasználók. Ebbe a kategóriába tartozik jelenleg a HMKE-s felhasználók zöme, 40 kW-os rendszerméretig.

napelem telepítés kecskemét

Lesznek, akik továbbra is részesülhetnek az éves szaldóból

Összességében a kormányrendelet kivérezteti az eddigi rendszert, ugyanakkor lesznek olyanok, akik továbbra is részesülhetnek az éves szaldóból. Ez viszont csak azoknak lesz lehetséges, akik továbbra is úgynevezett profilos elszámolásban maradnak. Azaz nagyon úgy tűnik, hogy a lehetőség gyakorlatilag nem áll majd a lakossági HMKE-s felhasználók rendelkezésére. Ezek a ma úgynevezett ad-vesz mérővel rendelkező felhasználók 2024. január elsejével átkerülnének az okosmérős kategóriába, ezáltal akkortól csak havi elszámolással élhetnek majd. (Technikai okok miatt az úgynevezett idősoros elszámolás alá tartozó, 40 kW-nál nagyobb HMKE napelemes rendszerekre már jelenleg is a havi elszámolás vonatkozik.)

A fentiek ellenére is érdekelné a napelem, mert egy minden elvárásának megfelelő új, energiatakarékos otthonba költözne? Akkor a legjobb helyen jár! Otthonfelújítás vagy házépítés Kecskemét városában, a HelloHáz garantáltan a legjobb döntés lesz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?