Napelem, klíma, padlófűtés, hőszigetelés, úri muri vagy szükséges alaptartozék?

Gyakran hallani mostanában, hogy mennyivel jobban megéri energiatakarékos, környezetbarát és fenntartható ingatlant vásárolni. Hiszen az ilyen lakások és házak az értéküket és minőségüket tekintve is magasabb szinten állnak, mint hagyományos társaik. Ám egyáltalán nem mindegy, milyen eszközökkel vannak felszerelve ezek az ingatlanok, hogy mitől válnak igazán korszerűvé. Következő cikkünkben éppen ezért bemutatunk pár olyan eszközt, melyek elengedhetetlenek a 21. század álomotthonához.

A hőszigetelés csodája

Az épületek hőszigetelése még a ’70–80-as években vált bevett szokássá a világban, aminek kiváltó oka az 1973-as olajválság volt. A cél az volt, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással emelkedhessen az épületek komfortfokozata, amivel párhuzamosan csökkenhetett az energiafelhasználásuk is.

S hogy mit jelent ez a valóságban? A hőszigetelés általános értelemben véve két eltérő hőmérsékletű tér (például a kültér és az épületbelső) között fellépő hőátadás gátlása valamilyen nagy hőellenállással rendelkező szerkezettel. Egyszerűbben: a téli hideg beáramlásának, illetve a beltéri meleg kiáramlásának megakadályozása, a fűtött helyiségek hőveszteségének csökkentése.

Egy jó klíma aranyat ér

Bár mostanában sokan ágálnak ellene, egy ingatlan komfortérzetén jelentős mértékben képes segíteni egy modern klímaberendezés. Köztudott, hogy a párás levegő jelentősen rontja komfortérzetünket, mivel sokkal magasabbnak érezzük a benti hőmérsékletet, ám a klíma a hűtés mellett a lakásban keletkező nedvességet is hatékonyan képes kivonni a levegőből, így javítja hőérzetünket. A hűvös, nyirkos téli időszakban pedig megakadályozza, hogy a nedvesség kicsapódjon a lakás hideg pontjain és penészes foltokat okozzon a hő-hidakon, sarkokban. Ezen felül a modern klímák fűtési képessége is egészen kiváló: az átmeneti időszakban ez a legolcsóbb fűtési megoldás, akár a gáz árának a 60 százalékát spórolhatjuk meg vele.

Padlófűtés az egyenlő melegért

Bár nem tartozik szorosan a könyezetvédelem és fenntarthatóság témaköréhez, ám a saját komfortérzetünkön jelentősen képes javítani a padlófűtés kiépítése. Egyik legfőbb előnye, hogy sosem fázik a lábunk, továbbá nem látszódnak a fűtőelemek a lakásban, így optikailag nem csorbítják otthonunk összképét. További praktikus szempont, hogy nincs szükség a radiátorok portalanítására, ráadásul helyet sem vesznek el a térből. A padlófűtés árasztotta meleg levegő pedig egyenletes oszlik el a térben, így az ingatlannak nem lesz olyan pontja, ahol jobban fázhatunk.

Napelem, az élet napos oldala

A napelem megkérdőjelezhetetlenül a modern kor egyik legnagyszerűbb találmánya, amely gazdaságfejlesztés és környezetvédelem szempontjából is elengedhetetlen egy fejlődő ország számára. A telepítés költsége megegyezhet akár 10 évnyi villanyszámla összegével, de a tudat, miszerint egy jövedelmező hosszú távú befektetéssel „ruházzuk vagy napelemezzük” fel otthonunkat, kárpótolhat bennünket. Így amennyiben egy valóban környezettudatos, zöld ingatlanban szeretnénk élni, úgy a napelem-rendszer kiépítése mindenképpen elengedhetetlen!

Amennyiben szeretne Ön is egy igazán fenntartható, mondhatni álomotthonba költözni, úgy vegye fel a kapcsolatot a HelloHáz szakembereivel. Ők ugyanis minden esetben a legkorszerűbb anyagok segítségével készítik el ügyfeleik különböző energetikai előírásoknak megfelelő, modern otthonát az alaptól a tetőig.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?