Ház körüli munkák a nyár utolsó heteiben

Bár sokan gondolják azt, hogy augusztus utolsó heteiben nem történik semmi egy kertben, ez nem így van. Ilyenkor lehet ugyanis learatni azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amikért egész évben dolgoztunk, illetve ebben az időszakban érdemes felkészülnünk a hidegebb őszi napokra is. Ezzel megkönnyíthetjük a saját életünket, elkerülhetjük az uborkaszezont követő stresszt és a bosszúságokat. Következő cikkünkben mutatunk pár tippet arra, hogy milyen feladatokat érdemes ehhez elvégeznünk a kertünkben.

Pezsdítsük fel a gyepünk vérkeringését

Köztudott, hogy a fű növekedése szeptember vége felé lassulni kezd, hiszen a pázsit így készül fel a változékony, hűvöseb időjárásra. Ám a vegetatív időszak beköszönte előtt nem árt rendbe tenni a gyepünket, hogy az tavasszal a mostanihoz hasonló minőségű legyen. Azaz érdemes a következő feladatokat elvégezni:

  • Új gyep telepítése: időről-időre azt tapasztalhatjuk, hogy a nyári öntözés ellenére a megnövekedett igénybevétel miatt gyepszőnyegünk megfakul, esetleg ritkásabbá válik. Ilyenkor fontos, hogy ne essünk kétségbe a fűnek csupán pótlásra, egy kis vérfrissítésre van szüksége, amire nincs is jobb időszak, mint a késő nyári vagy őszi hónapok.
  • Bár a moha gyönyörű látvány tud lenni, mégszebb, ha messze elkerüli a gyepünket. Ehhez nincs másra szükség, mint egy gereblyével vagy gyepszellőztetővel kezelni az adott területet, azaz eltávolítani minden növényi törmeléket, zuzmót és mohát. Ezáltal a fűfelület bár elsőre nem feltétlenül lesz szép, de biztosan képes lesz jobban lélegezni, amivel az élettartamát jelentősen megnövelhetjük.
  • Ahogyan nekünk embereknek, úgy a fűnek is szüksége van a megfelelő tápanyagra, hogy egészséges maradjon. Így évente legalább egyszer muszáj káliumban gazdag és nitrogénben szegény műtrágyát adnunk neki. Ám aki ódzkodik a műtrágyától, annak természetesen van lehetősége mást választani, azaz szerves trágyával dolgozni. Ez alatt az istállótrágya kijuttatását értjük, ami kevésbé drasztikusan módosítja a talaj tápanyag összetételét.

A végső szüret felé közeledve is érdemes törődnünk a veteményesünkkel

Augusztusban rengeteg zöldséget és gyümölcsöt szüretelhetünk le a kertünkben: a saláta és a retek mellett folyamatosan érik a paradicsom és a tök, de az uborka, saláta, sárgarépa és káposzta is ilyenkor válik leszedhetővé. Amit fontos észben tartanunk, hogy a hideg beállta előtt általában, még egy kör virágzás végbemegy a növényeken, így szeptemberben biztosan nem maradunk termények nélkül.

Ilyenkor azonban érdemes segíteni a növényeinket: levágni az elhalt, hervadt és beteg részeit. Fontos, hogy ezt a folyamatot ne keverjük össze a mulcsozással, vagyis a talajtakarással. A mulcsozáshoz csak fenyőkéreg, fűnyesedék, szalma vagy jó minőségű komposzt ajánlott, a levágott részek ugyanis könnyedén megbetegíthetik az egyébként egészséges növényünket.

Az eresztakarítás segít az őszi esőzések elleni védekezésben

Még az őszi hónapok előtt érdemes alaposan kitisztítanunk az ereszcsatornát a házunkon, hogy az összegyűlt levelek, por és törmelékek, a faágak ne dugítsák azt el. Az ilyen torlaszok ugyanis nagyon komoly problémákhoz vezethetnek: egy erősebb eső esetén zuhatag alakulhat ki az ablakunknál, elázhat a házfal, beázhatnak a helyiségek, súlyosabb esetben pedig megroskadhat a tetőszerkezet is.

Az ilyen problémákat jobb tehát elkerülni, ami nem is túl bonyolult feladat, csupán alaposan át kell néznünk az ereszünket. A tisztításához szükségünk lesz egy magasabb létrára, amit biztos talajra állíthatunk fel. Emellett kelleni fog még egy vödör és egy spakli, amibe és amivel ki tudjuk szedni a szemetet. E művelet során érdemes figyelnünk arra, hogy a leveleket és a többi szemetet az ejtőcsőtől minél távolabb kotorjuk, nehogy a takarítás során okozzanak dugulást.

Itt az ideje átvizsgáltatni a kéményeket

A falazott kémények jelentős többsége rendelkezik kisebb-nagyobb hibákkal, melyek közül a leggyakrabban előforduló problémák a kilazult téglák és a kihullott fugák. A kisebb munkákat viszonylag könnyebb elvégeztetni, viszont magas, vagy nehezen megközelíthető helyeken már a hozzáférés is gondot okozhat.
Így érdemes a komolyabb feladatokat olyanokra bízni, akik megfelelő szaktudással rendelkeznek. Akik körültekintően felmérik a helyszínt, elvégzik a szükséges munkákat az aktuális jogszabályok szerint, majd előkészítik az összes dokumentumot, és engedélyeztetik az illetékes kéményseprő hatóságnál. Így biztosak lehetünk benne, hogy kéményünk hosszú éveken át megfelelő állapotban marad, s hogy meg fogja kapni a szükséges engedélyeket.

A fa és fémkerítés festése nem gyerekjáték

A fémfelületek a kerítések esetében acél, kovácsoltvas, esetleg horganyzott felületek lehetnek, melyek bár általában tartós festékanyaggal vannak lekenve, az időjárást azért megérzik. Nyár végén ezért érdemes megejteni a kezelésüket, azaz átfesteni őket. A munka első lépése minden esetben a rozsdától, régi festékmaradványoktól és zsíros szennyeződésektől való megszabadulás. Ezt a legjobb eredménnyel mechanikai tisztítással, drótkefével vagy drótkoronggal történő rozsdátlanítással tudjuk elérni, ám a mosószeres víz is csodákra képes. Miután kerítésünk kopárrá vált, azután jöhet a korróziógátló alapozás, majd a közbenső réteg felhordása. Utóbbit külső térben célszerű minimum két rétegben felkenni a kerítésre, mert a bevonatot a réteg vastagsága is védi a tönkremeneteltől. Végül jöhet maga a végső, díszítő réteg: erre a célra előre érdemes kiválasztani egy jó minőségű és megfelelő színű zománcfestéket, melyet egy rétegben kell felfesteni.

kertész, karbantartó

A fa felületeknél kicsit más a munka menete. Fedőfestés alkalmazása esetén a kivitelezés módja a korróziógátló alapozás kivételével azonos a fémfelületek festésénél leírtakkal. A felületnek ebben az esetben is gomba- és rovarfertőződéstől és egyéb szennyeződésektől mentesnek kell lennie, és érdemes azt is észben tartani, hogy tartósan festeni csak ép, megfelelően legyalult, jó minőségű faanyagot lehet. Sokan manapság lazúrral kenik le a kerítésüket, ami további odafigyelést igényel: mivel ez jellegéből adódóan nem fedi el a felületet, a károsító UV-sugárzás könnyebben hozzáfér a fa felületéhez. Ám ezt megakadályozandó, elárulunk egy praktikát: minél sötétebb színt választunk a lazúr kínálatból, annál tartósabb lesz a bevonatunk.

Amennyiben szeretne Ön is egy igazán fenntartható álomotthonba költözni, vagy esetleg jelenlegi otthonát korszerűsítené, úgy vegye fel a kapcsolatot a HelloHáz szakembereivel. Ők ugyanis minden esetben a legkorszerűbb anyagok segítségével készítik el ügyfeleik különböző energetikai előírásoknak megfelelő, modern otthonát az alaptól a tetőig, a beltértől a kertig.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?