Mekkora házra is van szükségem?

Egy új ház vásárlása vagy építése izgalmas kalandnak tűnhet, de ne feledd, ez egy komoly döntés, aminek hosszú távú következményei lehetnek. A helyszíntől, a ház adottságain és a család igényein át, a pénzügyi keretünkig rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Ne hagyd, hogy a pillanatnyi vágyaid elragadják a döntésedet! Gondolkodj előre, és tervezz okosan, hogy az új otthonod ne csak álom maradhasson, de valódi kényelmes otthonná is váljon.

A ház mérete kulcsfontosságú tényező. A túl kicsi ház zsúfoltnak érezhető, a túl nagyot pedig drága fenntartani és nem feltétlen lesz kihasználva. A igazi komfort az, ha a lakótér megfelel az igényeinknek, nem pedig elpazarolja a pénzt és az energiát. 

Ha új ház építését, ha használt ingatlan megvételét preferáljuk, tudnunk kell, hogy mindkét opciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A vásárlás egy használt ingatlan esetében gyorsabb és kényelmesebb, de kevesebb szabadságot ad a tervezésben és nem feltétlen lesz az átalakítási költséggel kevesebb, mint egy új ház megépítése. 

Ha egy régebbi építésű házat szeretnénk felújítani, alaposan meg kell vizsgálni az állapotát. Számoljunk a rejtett hibákkal, a felújítás költségeivel és a felújítási idő igényével. Döntésünk előtt mérjük fel a lehetőségeket, és kalkuláljunk reálisan. 

Egy új ház építése ugyan lehet, hogy hosszabb ideig tarthat és drágább is lehet, de olyan technológiákat és megoldásokat nyújthat egy generálkivitelező, akik olyan módon alakítják ki az otthonunkat, hogy hosszú távon élvezhetjük az előre megtervezett kényelmet és pontosan az igényeinkre szabják a leendő házunkat. Ezen felül, az okos megoldásokkal az új technológiák beépítésével és használatával otthonunk valóban energiatakarékossá is válik.

 

 

Ebben a cikkben segítünk eldönteni, hogy mekkora ház lehet tökéletes. Nem adunk kész receptet, hiszen ez egyéni döntés, de adunk néhány tippet, ami megkönnyíti a választást. Mielőtt belevágsz életed egyik legnagyobb kalandjába, tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Hányan fognak a házban lakni? Jelenleg és a jövőben?

Milyen a jelenlegi életstílusod? Szükséged van külön irodára, vendégszobára, tárolóhelyre?

Milyenek a jövőbeli terveid? Családbővítés, több generáció?

Mekkora a költségvetésed? Ne csak a vételárat, de a fenntartási költségeket is számoljuk bele!

Vásárlás vagy építés? Melyik opció felel meg jobban az igényeidnek és a pénztárcádnak?

Ne siess a döntéssel, szánj időt a gondolkodásra és a tervezésre. Kérj ki szakértők véleményét, és kalkulálj reálisan. A házépítés vagy -felújítás komoly feladat, de gondos tervezéssel és kivitelezéssel igazi otthonná válhat, ahol boldogan töltheted az idődet.

Hányan fognak a házban lakni?

Ez a kérdés a ház méretének meghatározásában az egyik legfontosabb. Jelenleg hány emberrel élsz egy háztartásban? Egyedül, pároddal, gyerekekkel, nagyszülőkkel, házi állatokkal? Tervezed a családbővítést a jövőben? Fontos, hogy minden családtag igényeit vedd figyelembe a megfelelő méretű hálószobák, fürdőszobák és egyéb közös lakóterek mérete kapcsán.

Ha egyedül élsz, nyilván elegendő lehet egy kisebb lakás is, két hálószobával és egy fürdőszobával. Ha viszont van párod, vagy már gyerekeid is vannak, akkor előbb-utóbb tágasabb lakótérre lesz szükséged. Amíg kicsik a gyerekek, egy darabig elférnek egy szobában is, de ahogy nagyobbak lesznek szükségük lesz külön térre. Ezért később legalább három hálószobára és két fürdőszobára lesz szükséged, hiszen reggelente, amikor mindenki készülődik, könnyen káosz alakulhat ki a fürdőszobában. Ezen kívül a gyerekeknek szükséges, hogy sok időt tudjanak tölteni a szabad levegőn, és emiatt a legelőnyösebb egy saját kerttel rendelkező ház.  De ha mégis egy társasházi lakás, amiben szívesen élsz a családoddal, akkor legyen a közelben lehetőség sétálni, kikapcsolódni, zöld környezetben lenni, illetve könnyen elérhető távolságban óvoda, iskola, munkahely stb. 

 

 

Ha viszont gyakran fogadsz vendégeket, akkor érdemes lehet egy vendégszobát is kialakítani és tágasabb nappalira, praktikusan kialakított nyitottabb konyhára is szükséged lesz. Ha van hobbid, amihez helyre van szükséged (pl. zene, festészet, barkácsolás), akkor ezt is figyelembe kell venned a ház tervezésekor/vásárlásakor.  Ha pedig háziállatod van, akkor neki is szüksége lesz egy helyre a házban és ahol van a közelben zöldterület a napi sétákhoz.

Egy otthonban rejlő lehetőségeket érdemes felmérni, és akár szakemberrel megbeszélni a lehetséges átalakításokat, és olyan megoldásokat találni amivel kényelmesebbé lehet tenni mindenki számára, még egy kisebb otthont is.

Tippek a megfelelő házméret kiválasztásához: 

Készíts egy listát a fontos helyiségekről:

Milyen helyiségekre van feltétlenül szükséged? Hálószobák, fürdőszobák, konyha, nappali, étkező, dolgozószoba, tároló, vendégszoba, stb.

Mérd fel a meglévő vagy a lehetséges bútorok méretét:

Gondold át, hogy mit hova teszel, hogyan rendezed el, és akár már előre meg is tervezheted.

Gondolkodj a jövőbeli igényeidben:

Tervezed a családbővítést? Vannak-e olyan hobbijaid, amihez helyre van szükséged a házban?

Kérj szakembertől tanácsot:

Egy építész vagy belsőépítész segíthet a tervek elkészítésében és a helykihasználás optimalizálásában.

Milyen a jelenlegi életstílusod?

A ház méretének megválasztásakor a jelenlegi életstílusod is fontos szerepet játszik. Sokat dolgozol otthonról, ezért szükséged van egy külön irodára? Gyakran fogadsz vendégeket vagy tartasz rendszeresen házibulikat? Sok időt töltesz utazással vagy inkább otthon ülő típus vagy? Városi vagy inkább csendesebb vidéki környezetet preferálsz?

Ha otthonról dolgozol, akkor szükséged lesz egy külön irodára, ahol zavartalanul tudsz koncentrálni. Ha gyakran fogadsz vendégeket, akkor érdemes lehet egy vendégszobát, akár egy külön fürdővel is kialakítani. Ha pedig szeretsz házibulikat tartani, akkor tágasabb nappalira és teraszra lesz szükséged, ahol elférnek a vendégek. Ha szeretsz sportolni, vagy aktívabb életet élni, akkor kialakíthatsz egy saját edzőtermet és egy városi közeg megfelelő lehet számodra. Ha pedig szeretsz olvasni, akkor szánj helyet egy könyvtárnak is és válassz csendesebb környéket.

 

 

Milyenek a jövőbeli terveid?

Amennyiben tervezed a családbővítést, akkor már most olyan házat kell venned/építened, ami elég tágas lesz az igényeidnek is. Ha a karriered az első szempont és gyakran utaznod kell, akkor érdemes lehet egy olyan házat építeni vagy lakást venni, ami könnyen eladható, vagy kiadható, így az ingatlan hasznot is hozhat számodra. Ha idősebb korodra tervezel, akkor érdemes lehet egy olyan házban gondolkodni, ami akadálymentesíthető, vagy később könnyedén átalakítható és amiben van egy vendégszoba a családtagjaid/látogatóid számára.

 

Mekkora a költségvetésed?

A ház mérete jelentősen befolyásolja a vételárat és a fenntartási költségeket. Fontos, hogy reális keretet szabj a házvásárláshoz, és ne lépd túl a költségvetésedet.

Gondold át, hogy mennyit tudsz szánni a ház vásárlására, és mennyit tudsz majd a fenntartására fordítani. Ne feledd, hogy a házvásárlás nem csak a vételárról szól, hanem a fenntartási költségekről is, mint például a fűtés, a hűtés, a víz- és villanyszámla, a kommunális adó, stb. Sőt egy új ház építése esetén számolnod kell a megfelelő telek kiválasztására, annak megvételére továbbá számolhatsz tereprendezési – a közművek kiépítési és engedélyeztetési költségére is.

Ha nem tudod fedezni a ház teljes vételárát, akkor érdemes lehet építési hitelt felvenni. Viszont bármilyen összegű hitel és családtámogatás felvétele és igénylés előtt, azonban fontos, hogy összehasonlítsd a különböző bankok ajánlatait, és kiválaszd a legkedvezőbb kamatozású hitelt.

Összefoglalás

A ház méretének megválasztása egy összetett döntés, amely számos tényezőtől függ. Vedd figyelembe a családod igényeit, a jelenlegi életstílusodat, a jövőbeli terveidet és a költségvetésedet, ezért fontos, hogy olyan házat válassz, amelyben komfortosan érezheted magad az elkövetkező években.

Ha még nincs elképzelésed, hogy milyen új házat is építenél, nézz körül a HelloHáz típusházai között, aminek az építési helyszíne Budapest és 35 km körzetében lehetséges. és így akár Te lehetsz a következő ügyfelünk, akinek 10 hónap alatt felépítjük álmai otthonát!

 

A HelloHáz családi házai a legmodernebb technológiákkal vannak felszerelve, ügyfeleink igényeit mindenkor szem előtt tartva. Célunk, hogy a lehető legjobb kényelmi funkciókat biztosítsuk a megbízóinknak. Kizárólag minőségi alapanyagokkal dolgozzunk, hogy ügyfeleink számára maximális kényelmet és elégedettséget nyújthassunk. Több referencia projektünk és elégedett ügyfelünk visszajelzése szolgál bizonyítékkal arra, hogy a HelloHáz csapat által épített otthonok valóban magas színvonalúak és az ügyfeleink igényeinek megfelelően kerülnek kialakításra.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?