Fürdőszoba tervezés: Minden, amit tudnod kell a tökéletes fürdőszoba megalkotásához

A fürdőszoba az a hely, ahol egy fárasztó nap után felfrissülhetünk, de sajnos, nem minden fürdőszoba felel meg ennek az elképzelésnek. Mivel gyakran zsúfoltak, kényelmetlenek, és hiányzik belőlük a stílus. A modern lakáskultúrában a fürdőszoba már nem csupán a tisztálkodás helyszíne, hanem a pihenés és a kikapcsolódás oázisa is. Egy jól megtervezett fürdőszoba igazi menedéket nyújthat a mindennapi stressz elől, és hozzájárulhat a fizikai és mentális jóléthez.

Azonban egy igazán modern fürdőszoba kialakítása nem mindig egyszerű feladat, főleg ha kis méretű a tér, vagy több funkciót is el kell benne helyezni. A zsúfoltság, a kényelmetlenség és a stílushiány gyakori problémák a régebbi építésű panelekben vagy társasházakban, ahol a fürdőszobák mérete korlátozott, illetve a régebben épült házakban is gyakran, igencsak leharcolt fürdőszobákkal találkozhatunk. 

 

 

Ebben a cikkben hasznos tippeket adunk a tökéletes fürdőszoba megtervezéséhez, legyen szó akár egy kis panel fürdőszoba felújításáról, akár egy tágasabb családi ház fürdőszobájának átalakításáról. Az óriási termékkínálat mindenki számára tud megoldást nyújtani, így érdemes erre kellő időt fordítani, hogy a rendelkezésre álló térből egy igazán szép és minden kényelmi igénynek megfelelő fürdőszoba lehessen.

Hogyan is érdemes belekezdeni a fürdőszoba kialakításába?

A helyiség felmérése:

Mérd fel pontosan a fürdőszoba méreteit, beleértve a falak hosszát és magasságát, az ablakok és ajtók méreteit, a víz- és elektromos kiállások helyét. Jegyezd fel a strang, a padlólefolyó és a szellőzőnyílás helyét is. Ha módosítani szeretnéd a fürdőszoba jelenlegi elrendezését, vagy esetleg méretét, akkor ezt is jelölni kell az alaprajzon. Számos tervező programmal méretpontos alaprajz készíthető, így kiküszöbölhetőek a felújítás során előforduló esetleges problémák. 

 

 

Stílus és funkciók megtervezése:

Gondold át, milyen stílust szeretnél a fürdőszobádban. Legyen az modern, klasszikus, minimalista vagy rusztikus, fontos, hogy a választott stílus összhangban legyen az otthonod többi részével. Döntsd el, milyen funkciókat szeretnél elhelyezni: kád, zuhanyzó, dupla mosdó, bidé, tárolók, stb. Ügyelj arra, hogy a választott elemek ne csak esztétikusak, hanem praktikusak is legyenek. Gondoskodj elegendő tárolóhelyről a piperecikkek és törölközők számára. Használj falra szerelhető polcokat, szekrényeket, és ha lehet, építs be rejtett tárolókat a falakba, hogy minél több helyet szabadíthass fel a padlón.

Anyagok és színek kiválasztása:

A megfelelő anyagok és színek kiválasztása kulcsfontosságú. Válassz olyan anyagokat, amelyek ellenállnak a nedvességnek és könnyen tisztíthatóak. A színek harmonizáljanak a fürdőszoba stílusával és méretével. A világos színek tágítják a teret, míg a sötét színek eleganciát sugallnak, de kisebbé tehetik a helyiséget. A legfontosabb, hogy a fürdőszoba tükrözze a személyes ízlésedet és stílusod. 

Az ideális fürdőszoba burkolatok:

A fürdőszobában a padló, a falak és a csempék kiválasztásakor fontos figyelembe venni a vízállóságot és a csúszásmentességet. Válassz olyan padlólapokat, amelyek vízállóak és csúszásmentesek. Lehet hideg és melegburkolatot is tenni a padlóra. A melegburkolatok közül a vinyl padló nagyon népszerű lett az utóbbi időben, mivel gyorsabban letehető, viszont megfelelő előkészület ennél a burkolatnál is elengedhetetlen. Hidegburkolat esetén fontos a csúszásmentesség vagy egy megfelelő szőnyeg használata.

Sokan tévesen gondolják, hogy kicsi fürdőszobába csak kisméretű, és kizárólag fehér csempét lehet használni. Az összefüggő felületek létrehozásával, a csempéhez hasonló fugaszínekkel a tér nagyobbnak látszik. Ugyanakkor a mozaik vagy metró csempe is megfelelő választás lehet, ha ez tetszik neked és nem bánod a fugák gyakori tisztítását. A csempék színének kiválasztásakor vegyük figyelembe a fürdőszoba természetes fényviszonyait. A sötétebb színek kisebbnek láttatják a teret, míg a világosabb színek tágasabbá teszik.

A burkolatokhoz a falakat alaposan elő kell készíteni, figyelemmel kell lenni a fal alapanyagára és teherbírására. Fontos, hogy megfelelő vízszigetelést és vízelvezetést biztosítsunk. A nagyobb méretű burkolatok felhelyezésének díja magasabb lehet, és a segédanyagok mennyisége és minősége is változhat. Ezt mindenképpen egyeztesd előre a kivitelezővel.

Számos kreatív megoldás létezik, amelyekkel egyedivé tehetjük fürdőszobánkat. Kombinálhatjuk a különböző anyagokat és színeket, hogy az elképzelt hangulatot teremtsük meg. A fürdőszoba felújítása során fontos, hogy megfelelő szakembert bízzunk meg a burkolási munkálatokkal. A szakszerű burkolás biztosítja a csempék tartósságát és esztétikus megjelenését.

A megfelelő világítás:

A megfelelő világítás kiemelten fontos a fürdőszobában, mivel ez a helyiség egyszerre szolgál a tisztálkodás, a készülődés és a pihenés helyszíneként is. Kombinálj általános világítást, mint például mennyezeti lámpák, célzott világítással, mint a tükör megvilágítása.

 

 

 • Általános világítás:

Az általános világítás biztosítja az egész helyiség egyenletes megvilágítását. Ehhez használhatsz mennyezeti lámpákat vagy beépített spotlámpákat. Fontos, hogy a lámpák elég fényt adjanak, de ne legyenek vakítóak.

 • Célzott világítás:

A célzott világítás a fürdőszoba különböző funkcióinak ellátását segíti elő. A tükör megvilágítása különösen fontos, hiszen itt történik a borotválkozás, sminkelés és egyéb higiéniai tevékenységek. Ideális, ha a tükör mindkét oldalán van egy-egy függőleges lámpa, amelyek egyenletes fényt biztosítanak, így elkerülhetőek a zavaró árnyékok. Alternatív megoldásként használhatsz LED-es tükröt beépített világítással.

 • Hangulatvilágítás:

A hangulatvilágítás hozzájárul a pihenés és kikapcsolódás élményéhez. Ez lehet például egy süllyesztett LED-szalag a fürdőkád vagy zuhanyzó körül, vagy akár egy meleg fényű lámpa a polcok mögött. A dimmelhető lámpák is kiválóak, mivel ezekkel szabályozhatod a fény intenzitását az aktuális hangulatodnak megfelelően.

 • Biztonsági szempontok:

A világítás tervezésekor figyelembe kell venni a fürdőszoba nedves környezetét is. Válassz olyan lámpatesteket és izzókat, amelyek kifejezetten nedves helyiségekhez vannak tervezve, és megfelelnek az IP (Ingress Protection) védelmi osztályoknak. Az IP44-es vagy annál magasabb besorolású lámpák ellenállnak a fröccsenő víznek, így ideálisak a fürdőszobába.

 • Energiatakarékosság:

A fürdőszoba világításánál is érdemes energiatakarékos megoldásokat választani. A LED izzók hosszú élettartamúak és kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos izzók. Emellett gyorsan elérik a teljes fényerőt, ami különösen praktikus a fürdőszobában.

 

Költségvetés megtervezése:

A fürdőszoba felújítása izgalmas projekt lehet, de könnyen elszaladhat a költségvetés, ha nem tervezünk előre. Íme néhány tipp, hogyan tarthatod kézben a kiadásokat:

 • Prioritások meghatározása:

Döntsd el, mi a legfontosabb a felújítás során. Szeretnéd lecserélni a csempét és a padlót? Új zuhanyt vagy kádat szeretnél beépíteni? Vagy csak új berendezést vásárolnál? Miután megvan a terved, könnyebb lesz a költségvetés megtervezése.

 • Árajánlatok bekérése:

Kérj be árajánlatokat több kivitelezőtől is. Ne feledd, hogy a burkolók és egyéb szakemberek többnyire hónapokra előre le vannak foglalva, így a kivitelezési munkákat érdemes előre tervezni. Az előkészületek során figyelj a következőkre:

 • Referencia ellenőrzése: 

Ha olyan burkolót találsz, akinek van szabad kapacitása a szezonban, kérd el a referenciáit, és ellenőrizd az előzőleg végzett munkáit. Ez biztosítja, hogy megbízható szakemberrel dolgozz, aki minőségi munkát végez.

 • Előleg fizetés elkerülése: 

Javasoljuk, hogy előleget ne fizess senkinek. A munkálatokat fázisokra bontva, az elvégzett munka után rendezd a számlát. Egy megbízható szakembernek nem kell előleg ahhoz, hogy a megállapodás szerinti anyagokat biztosítsa az elvállalt munkához.

 • Anyagbeszerzés:

A munkálatokhoz szükséges anyagokat többnyire a szakemberek hozzák, bele van számítva az árajánlatba. Ha Te szeretnéd megvásárolni a szükséges alapanyagokat, mindenképp egyeztess a szakemberrel, hogy milyen anyagokkal szokott dolgozni. Így biztosíthatod, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Számos kiváló minőségű, de megfizethető árú segédanyag áll rendelkezésre. Járj utána és hasonlítsd össze az árakat, mielőtt megvásárolod.

 

 

 • Előkészületek saját kezűleg:

Ha van elegendő szabadidőd és a szakemberrel is megegyeztél, sok pénzt megtakaríthatsz, ha magad végzed el az előkészületek egy részét. Például:

 • Régi csempe leverése
 • Kipakolás
 • Vésés
 • Vakolás

Ezekkel a lépésekkel és a költségvetés alapos megtervezésével biztosíthatod, hogy a fürdőszoba felújítása a lehető legsimábban és leggazdaságosabban zajlik.

Keresd a kedvezményeket és akciókat:

Számos üzlet kínál kedvezményeket és akciókat a fürdőszobai berendezésekre és anyagokra. Érdemes lehet megvárni a szezonális leárazásokat, vagy online vásárolni, ahol gyakran olcsóbban juthatsz hozzá a termékekhez. Számos szaküzletben kínálnak egyedi kedvezményeket, ha minden szükséges terméket és alapanyagot náluk vásárolsz. Ezzel akár jelentős összegeket takaríthatsz meg.

Emellett érdemes figyelni a nagyobb áruházak promócióit, ahol gyakran találkozhatsz csomagajánlatokkal is. Például, ha egy adott mennyiségű csempét vásárolsz, ajándékba kaphatsz hozzá fugázót vagy más kiegészítő terméket. Az online vásárlás további előnye, hogy könnyen összehasonlíthatod a különböző boltok árait és akcióit, így biztosan megtalálhatod a legjobb ajánlatot. Sok üzlet lehetőséget kínál arra is, hogy hírleveleikre feliratkozz, így első kézből értesülhetsz a legújabb kedvezményekről és akciókról.

 

 

Ne feledkezz el a váratlan kiadásokról:

Sajnos mindig van esély arra, hogy a felújítás során váratlan kiadások merülnek fel. Ezért fontos, hogy tegyél félre egy vésztartalékot ilyen esetekre.

A fürdőszoba felújítása komoly befektetés, de gondos tervezéssel és költségvetéssel megfizethetővé teheted. Egy fürdőszoba felújításának átlagos költsége Magyarországon kb. 500 000 Ft és 3 500 000 Ft között mozog. Ez a költség a felújítás mértékétől, a választott anyagoktól és berendezésektől, valamint a tervező és a kivitelező munkadíjától függően változik.

Átlagban a burkolók 8 000 Ft és 20 000 Ft közötti díjjal számolhatnak négyzetméterenként.

Megfelelő szakemberek kiválasztása:

Egy profi belsőépítész vagy lakberendező segíthet a tökéletes fürdőszoba megtervezésében és kivitelezésében. Sok szaküzletben lehetőség van arra, hogy egy vásárlási összeg fejében, vagy akár ingyenesen is igénybe vehessük a 3D látványtervezés szolgáltatást. Ez sokat segíthet abban, hogy pontosabb képet kapjunk a lehetséges végeredményről, és előre kiszámíthassuk az anyagköltségeket, valamint a termékek megrendelését és beszerzését is időben meg tudjuk tervezni.

Egy belsőépítész vagy lakberendező szakértelme jelentősen hozzájárulhat a fürdőszoba funkcionális és esztétikus kialakításához. Segítenek az elrendezés megtervezésében, a megfelelő anyagok és színek kiválasztásában, valamint a költségvetés betartásában.

A várható munkálatokat fázisokra kell bontani, így minden szakember a megfelelő időpontban érkezik, hogy elvégezze a feladatait. 

A kivitelezési munkákhoz a következő szakemberekre lehet szükséged:

Vízvezeték-szerelő: Az új vízvezetékek kialakításához és csaptelepek beszereléséhez.

Villanyszerelő: Az elektromos kiállások, világítás és egyéb elektromos berendezések beszereléséhez.

Burkoló: A falak előkészítéséhez, vakolás, vízszigetelés, illetve a csempék és padlólapok lerakásához.

Festő: A falak és mennyezet festéséhez, ha szükséges.

Asztalos: A beépített bútorok és tárolók elkészítéséhez, felszereléséhez

Az egyes fázisok pontos megtervezése és a szakemberek összehangolása biztosítja, hogy a felújítás zökkenőmentesen haladjon, és minden munka időben elkészüljön. Ezekkel a lépésekkel és a megfelelő szakemberek bevonásával garantálhatod, hogy a fürdőszoba felújítása a lehető legjobb eredményt hozza.

 

Összegzés:

A fürdőszoba felújítása nemcsak izgalmas, de komoly feladat is. A fenti ötletek és tanácsok mellett fontos, hogy türelmes legyél és alaposan tervezd meg a folyamatot. A professzionális szakemberek bevonásával zökkenőmentes lehet a kivitelezés, és a kívánt eredmény eléréséhez megfelelő alapanyagokra és szakértelemre van szükség.

Legyél türelmes, hiszen a felújítással járó kosz és felfordulás az egész otthonodra és családodra is kihat. Fontos, hogy pontosan meghatározd a felújítás időtartamát, és hogy mindenki együttműködjön a folyamat során.

Ha társasházban élsz, gondoskodj a szomszédok megfelelő időben történő tájékoztatásáról, illetve a közösen használt területek rendszeres takarításáról a felújítás ideje alatt. Ez segít minimalizálni a kellemetlenségeket mindenkinek.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?