Hogyan építsünk környezettudatosan?

A klímaváltozás elleni küzdelemben az építőipar óriási felelősséggel bír. Ez a szektor a globális szén-dioxid-kibocsátás jelentős hányadáért felelős, mind az építőanyagok gyártása, mind az épületek üzemeltetése során. Ezért kulcsfontosságú, hogy az építőipar fenntarthatóbbá váljon, és csökkentse környezeti lábnyomát.

A környezettudatos építkezés egy olyan megközelítés, amely a tervezés, az építés és az üzemeltetés során a környezeti hatások minimalizálására összpontosít. Ez magában foglalja a fenntartható anyagok, a megújuló energiaforrások, a víztakarékos megoldások és a hulladékcsökkentés alkalmazását. A környezettudatos építkezés nemcsak a bolygónknak, de a lakóknak is előnyös, javítva az épületek energiahatékonyságát, belső levegő minőségét és a lakók komfortérzetét.

 

 

A környezettudatos építkezés nem luxus, hanem szükségesség. A klímaváltozás elleni küzdelemben mindannyiunknak felelősségünk van, hogy miképp tudunk hozzájárulni a fenntarthatóbb jövő építéséhez. Azáltal, hogy a cikkben bemutatott elveket és tippjeit alkalmazzuk, mindannyian tehetünk egy lépést a helyes irányba.

A környezettudatos építkezés alapelvei

Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb alapelveket, amelyeket érdemes szem előtt tartani a tervezés, az építés és az fenntartás során is.

Energiahatékonyság

Hőszigetelés: A ház megfelelő hőszigetelése az egyik legfontosabb lépés az energiafogyasztás csökkentése felé. A falak, a padló, a tető és a nyílászárók hatékony szigetelése minimalizálja a hőveszteséget télen és a hőmérséklet emelkedését nyáron, ezáltal csökkentve a fűtési és hűtési igényt. Számos szigetelő anyag áll rendelkezésre, több természetes alternatíva is van mint pl. a kőzetgyapot, cellulóz, bio-kerámia paplan, parafa, multipor ásványianyag hőszigetelő lap stb., amelyek engedi a házat “lélegezni” nem alakulnak ki ezáltal hőhidak, ami elsődlegesen a penészedés kiváltó okai lehetnek.

Nyílászárók: A korszerű nyílászárók, mint a hő- és hangszigetelt üvegezésű ablakok és ajtók, jelentősen javíthatják az épület energiahatékonyságát. Válasszunk olyan nyílászárókat, amelyek megfelelnek a helyi klímaigényeknek és a legmagasabb energiahatékonysági besorolást kapják. A fa és a műanyag ablakok egyaránt népszerű választások a házakhoz, de mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A választás során fontos figyelembe venni az esztétikát, a funkcionalitást, a költségvetést és a karbantartási igényeket. A nyílászárók terén a folyamatos innovációknak köszönhetően egyre hatékonyabban szolgálják a lakók komfortját és az épületek energiamegtakarítását. 

 

 

A légkamrás szerkezetek kiváló hőszigetelést és zajcsökkentést biztosítanak, míg a biztonsági üvegek fokozott betörés- és sérülésvédelmet nyújtanak. Ezen felül a modern nyílászárók okos funkciókkal is bővülnek, mint az automatikus nyitás-zárás vagy a távirányítás, tovább növelve a kényelmet és a biztonságot. Ezek a fejlesztések összhangban állnak a fenntarthatóságra és energiatakarékosságra fókuszáló modern építészeti elvekkel, így a nyílászárók ma már nem csupán ablakok és ajtók, hanem aktív elemei a korszerű otthonoknak.

Fa nyílászárók előnyei:

 • Természetes anyag: A fa esztétikusabb megjelenést kölcsönöz, és jól illeszkedik a hagyományos és modern stílusú házakhoz egyaránt.
 • Megújuló forrás: A fa megújuló forrásból származó anyag, ami környezetbarátabbá teszi a fa ablakokat.
 • Javíthatóság: A kisebb sérülések könnyen javíthatók csiszolással és festéssel.

Hátrányok:

 • Magasabb ár: A fa keretes ablakok általában drágábbak, mint a műanyag ablakok.
 • A fa nyílászárókat rendszeresen csiszolni és festeni kell a tartósságuk megőrzése érdekében.
 • A fa érzékeny a nedvességre, ami vetemedéshez és rothadáshoz vezethet.

Műanyag ablakok előnyei:

 • Alacsonyabb ár: A műanyag ablakok általában olcsóbbak, mint a fa ablakok.
 • Tartósság: A műanyag ablakok ellenállnak az időjárásnak, a rothadásnak és a kártevőknek.
 • Kevesebb karbantartás: A műanyag ablakok nem igényelnek csiszolást vagy festést.
 • Energiahatékonyság: A műanyag ablakok jó hőszigetelést biztosítanak, ami energiamegtakarítást eredményezhet.

Hátrányok:

 • Környezeti hatás: A műanyag nem megújuló forrásból származó anyag, és előállítása során károsíthatja a környezetet.
 • Esztétika: A műanyag ablakok kevésbé esztétikusak, mint a fa ablakok, és nem illeszkednek jól a hagyományos stílusú házakhoz.
 • Nehezebb javíthatóság: A sérült műanyag ablakokat általában ki kell cserélni, nem lehet javítani.

 

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrások, mint a napenergia, a geotermia és a szélenergia, fenntartható és környezetbarát alternatívái a fosszilis tüzelőanyagnak. A fosszilis üzemanyagok kiváltása a fűtésben és hűtésben, valamint a hőszigetelő építőanyagok beépítése nem csupán hosszútávú energiaköltség-megtakarítást eredményez, de hozzájárul a környezeti szennyezés csökkentéséhez is. 

 

 

Alternatív fűtési és hűtési rendszerek

Geotermikus energia: A Föld mélyén tárolt hőenergia kihasználása fűtésre és hűtésre egyaránt. Ez a technológia környezetbarát, energiahatékony és független a fosszilis tüzelőanyagoktól.

Hőszivattyúk: A hőszivattyúk a környezetből (levegő, talaj, víz) nyert hőt hasznosítják a ház fűtésére és hűtésére. Ez a technológia energiahatékonyabb, mint a hagyományos fűtési és hűtési rendszerek.

Napenergia: A napkollektorok a napfényt hőenergiává alakítják át, melyet fűtésre, melegvíz-készítésre vagy úszómedence fűtésére használhatunk. Ez a technológia megújuló energiaforrást hasznosít, és csökkenti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget.

Biomassza: A biomassza alapú fűtési rendszerek fával, pellettel vagy briketttel üzemelnek. Ez a technológia megújuló energiaforrást hasznosít, de nem környezetbarát, ha nem fenntartható módon termelt biomasszát használunk.

Infrafűtés: Az infrafűtés elektromos árammal működik, ez gyors melegítést biztosít, és alacsonyabb hőmérsékleten is komfortosabbá teszi a helyiséget, mint a hagyományos fűtési rendszerek. A hőmérséklet termosztáttal precízen szabályozható, porfelverés és légmozgás nélkül. Karbantartásmentes és helytakarékos. Azonban az infrafűtésnek hátrányai is vannak. A magasabb elektromos árak miatt a gázfűtéshez képest drágább üzemeltetni, ha nem megújuló energiaforrásból származik az áram. Az egyenletes hőeloszlás nem mindig tökéletes, és kiegészítő fűtésre lehet szükség. A beszerzési ár is magasabb lehet, mint a hagyományos fűtési rendszerek ára

A hőszigetelő falazóanyagok, mint a Porotherm tégla vagy a hőszigetelt falazóblokkok, megakadályozzák a hőveszteséget télen és a hőmérséklet emelkedését nyáron, így csökkentve az energiafogyasztást. A vályog, mint természetes építőanyag, kiváló hőszigetelő és páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik, kellemes klímát biztosítva nyáron és télen egyaránt. Környezetbarát technológiával, helyi anyagokból készül, minimális energiát igényel. Sokan ódzkodnak tőle, de egyre inkább reneszánszát éli, ötvözve a hagyományokat a modern szemléletmóddal, csökkentve ökológiai lábnyomunkat és erősítve társadalmi felelősségvállalásunkat.

A fosszilis üzemanyagok kiváltása komplex feladat, melyhez szakértői tanácsadás szükséges. A megfelelő technológiák kiválasztása és kivitelezése hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet a fűtési és hűtési költségekben, miközben hozzájárul a környezetvédelemhez is.

Fontos megjegyezni, hogy a megújuló energiaforrások és a fenntartható építési technikák egyre szélesebb körben elérhetőek és megfizethetőek. A befektetés a jövőbe, amellyel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, de hozzájárulhatunk a bolygónk védelméhez és a jövő generációi számára élhetőbb környezetet biztosíthatunk.

Fenntartható anyagok

Amikor építkezésbe kezdünk, a dráguló építőanyagok ára komoly fejfájást okozhatnak nekünk. Azonban nem feltétlenül kell a legdrágább megoldásokhoz nyúlni. Számos lehetőség van a költségek optimalizálására, miközben nem kell kompromisszumokat kötni a minőség rovására.

A helyi tüzépek és lerakatok kincstárai

Sokan nem is gondolnák, mennyi remek építőanyagot találhatunk a környező tüzépeken és lerakatokban. Gyakran bukkanhatunk felesleges készletekre, kivezetett termékekre, vagy építési projektekből visszamaradt anyagokra, amelyeket jelentősen olcsóbban kínálnak. De magánszemélyek is értékesíthetnek bontási vagy építkezési projektekből származó és megmaradt építőanyagokat, ezért érdemes online csoportokat, hirdető felületeket is böngészni.

 

 

Ezek az anyagok – téglák, csempék, faanyagok, sőt tetőfedőanyagok is – tökéletesen alkalmasak lehetnek felújítási munkálatokhoz és kisebb-nagyobb építkezésekhez. Sok esetben hibátlan állapotban vannak, és lényegesen olcsóbbak, mint az új társaik. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a bontásból származó anyagok kiválasztásakor körültekintően kell eljárni. Bizonyosodjunk meg róla, hogy az anyagok nem sérültek, és nem hordoznak magukban semmilyen rejtett hibát. Ezenkívül érdemes lehet az anyagokat szakemberrel is átnézetni, mielőtt beépítenénk őket.

Tippek a beszerzéshez:

 • Készíts részletes anyagjegyzéket: Mielőtt elindulnál vásárolni, pontosan határozd meg, hogy milyen anyagokra lesz szükséged a projekthez. Így elkerülheted a felesleges vásárlásokat, és jobban tervezheti a költségvetést.
 • Hasonlítsd össze az árakat: Ne vásárolj az első helyen talált tüzépen. Hasonlítsd össze az árakat a környéken, és kérj online is árajánlatokat.
 • Kérj tanácsot: Ha nem vagy biztos a dolgodban kérj tanácsot a tüzép munkatársaitól, vagy építészmérnöktől. Ők segíthetnek kiválasztani a megfelelő anyagokat az építési projekthez.
 • Legyél rugalmas: Ne ragaszkodjon kőbe vésve a tervhez. Ha jó áron találsz egy alternatív anyagot, ami megfelel a céljaidnak, ne félj változtatni a terven.

Egy kis odafigyeléssel és tervezéssel jelentős összegeket takaríthatsz meg az építkezés során anélkül, hogy túl nagy kompromisszumokat kellene kötnöd a minőség vagy az energiahatékonyság rovására.

 

Hulladékcsökkentés

A gondos tervezéssel és a tudatos megvalósítással jelentősen csökkenthető az építkezés során keletkező hulladék mennyisége. A helyi anyagok használata, az előregyártott elemek alkalmazása és a hulladékok szelektív gyűjtése mind hozzájárul a környezetterhelés mérsékléséhez.

Lehetőleg válasszunk a közelben beszerezhető alapanyagokat, mellyel csökkenthetőek a szállítási távolságok és a környezetterhelés. Az előre gyártott elemek beépítésével kevesebb hulladék keletkezik a helyszínen, és ezáltal a kivitelezés is gyorsabb lehet.

Nézzük át hogy melyek az anyagok amiket később még fel tudunk használni, tároljuk megfelelően, vagy ha nem kellenek, akkor érdemes eladni. Így kevesebb hulladék kerül a lerakókba. Ha be tudunk szerezni jó minőségű újrahasznosított anyagokat, akkor inkább válasszuk ezeket az építkezés során, így csökkenthető az újak kitermelésével járó környezetterhelést.

 

Egészséges lakókörnyezet megteremtése

A kő, a fa, a tégla és az agyag nem csupán esztétikai elemei otthonunknak, de a szerkezet stabilitását is biztosítják. Ezen túlmenően, ezek a természetes anyagok hozzájárulnak a lakótér kellemes belső klímájának megteremtéséhez is. 

 

 

  • A természetes anyagok lehetővé teszik a levegő áramlását, ami segít eltávolítani a szennyeződéseket és a párát a házból.
  • Páratartalom-szabályozás: A természetes anyagok felveszik és leadják a nedvességet a levegőből, segítve a páratartalom optimális szinten tartását.
  • Hőszigetelő: A természetes anyagok jó hőszigetelést biztosítanak, ami segítenek megőrizni a meleget a házban télen és a hűvöset nyáron.

 

A penészgombásodás megelőzése

A penészgombák nedves, meleg környezetben szaporodnak, ezért fontos, hogy a házban megfelelő legyen a páratartalom és a hőmérséklet. A penész gombásodás elleni védelem érdekében tegyük a következőket:

 • Rendszeres szellőztetés
 • A páratartalom gyakori ellenőrzése
 • Megfelelő szigetelés megléte
 • Gombaellenes festékek használata
 • Rések, szivárgások megszüntetése
 • Rendszeres takarítás
 • Növények elhelyezése, melyek segítenek a levegő tisztán tartásában
 • Lehetőleg ne szárítsunk ruhát bent a házban
 • Páraelszívó használata a főzés és a fürdés során

 

Vízmegtakarítás:

A víz az egyik legfontosabb természeti kincsünk, és felelősségünk megőrizni és fenntarthatóan használni. Szerencsére számos egyszerű lépést tehetünk a vízmegtakarítás érdekében otthonunkban, miközben komfortos és kényelmes lakókörnyezetet biztosítunk.

Víztakarékos berendezések:

Az egyik leghatékonyabb módja a vízfogyasztás csökkentésére a víztakarékos berendezésekbe történő befektetés. Ezek a berendezések, mint a víztakarékos zuhanyfejek, csaptelepek és WC-tartályok, kevesebb vizet fogyasztanak anélkül, hogy befolyásolnák a használat kényelmét. A modern víztakarékos termékek gyakran olyan funkciókkal is rendelkeznek, mint a levegőztető technológia, amelyek növelik a vízsugár erejét, miközben csökkentik a vízfogyasztást.

Esővízgyűjtés:

Az esővízgyűjtő rendszer telepítése nagyszerű módja annak, hogy csökkentsük a csapvízfogyasztást, és kíméljük a vízbázisokat. Az összegyűjtött esővizet öntözésre, autómosásra, takarításra, sőt akár WC-öblítésre is használhatjuk. Az esővízgyűjtés egyszerű és költséghatékony megoldás, amely hozzájárulhat a háztartás vízfelhasználásának jelentős csökkentéséhez.

 

 

Növények öntözése:

A növények öntözésekor fontos figyelembe venni a napszakot és a párolgási sebességet. A kora reggeli vagy késő esti öntözés a leghatékonyabb, amikor a párolgás alacsonyabb, így a víz hatékonyabban hasznosul a növények számára. Ezenkívül érdemes talajtakarót használni a növények körül, hogy megőrizzük a talaj nedvességtartalmát és csökkentsük a vízveszteséget.

Csepegtető öntözőrendszer telepítése:

A csepegtető öntözőrendszer hatékony és víztakarékos megoldás a növények öntözésére. A rendszer lassan és egyenletesen juttatja el a vizet a növények gyökereihez, minimalizálva a vízveszteséget a párolgás és a elszivárgás miatt. A csepegtető öntözés ideális szárazabb éghajlaton, nyári időszakban, ahol a vízmegtakarítás kiemelten fontos.

Ezenkívül érdemes megemlíteni, hogy a vízmegtakarítás mellett a szennyvíz mennyiségének csökkentése is fontos a fenntarthatóbb otthonért. Ennek eléréséhez érdemes komposztálni a konyhai hulladékot, víztakarékos mosógépet és mosogatógépet használni, és lehetőleg kerülni a vegyszerek használatát a háztartásban. Számos energiatakarékos eszköz és környezetbarát termék áll rendelkezésünkre, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat és tudatos hozzáállással, odafigyeléssel megóvhatjuk a környezetünket, vizeinket.

 

Összefoglalás

A klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepet játszik az építőipar fenntarthatóbbá tétele. A környezettudatos építkezés nem luxus, hanem szükségesség, amellyel mindannyian hozzájárulhatunk a bolygónk megóvásához. A környezettudatos építkezés egy felelősségteljes döntés, amellyel nemcsak a saját komfortérzetünket javíthatjuk, de a jövő generációi számára is élhetőbb bolygót teremthetünk. A tervezéstől az anyagválasztáson át a kivitelezésig számos lehetőséggel élhetünk a környezetterhelés minimalizálására és a fenntarthatóság előmozdítására. A fenti tippek csak kiindulópontot jelentenek. Számos innovatív megoldás és technológia áll rendelkezésre, amelyekkel még hatékonyabbá tehetjük épületeinket. A lényeg, hogy nyitottak legyünk a fenntarthatóságra, és tudatosan válasszunk a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Ha építkezésben vagy felújításban gondolkodsz, és még nem találtad meg a megfelelő generálkivitelezőt, akkor nézd meg cégünk ajánlatait, referenciáit és vedd fel velünk a kapcsolatot. Tudj meg többet építési projektjeinkről, a felhasznált építési anyagokról, a kivitelezési módokról. Egy kis odafigyeléssel és tudatos tervezéssel Te is jelentősen hozzájárulhatsz a bolygónk megóvásához.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?