Miből építsem a házam, ha fontos számomra az energiatakarékosság?

Sajnos manapság már egy családi ház energetikai problémáit kizárólag a hőszigetelés nem oldja meg. Az épület energiafelhasználása ugyanis nemcsak az épületszerkezetek – nyílászáró, födém, tető, padló, fal stb. – hőszigetelő képessége által meghatározott fűtési tételből adódik. Vannak a hőszigetelő képességtől független energiafogyasztók is, melyeket a használati meleg víz, a légkondicionálás, a szellőztetés (gépi szellőztető berendezés esetén) és a különböző háztartási berendezések áramfogyasztása jelentenek. Ezen fogyasztók takarékos használatával tudjuk egy családi ház üzemeltetési költségeit csökkenteni.

Ehhez azonban már az épület tervezése során résen kell lennünk, így tudatos szerkezeti kialakítással szükséges befolyásolnunk az épületünk energiafelhasználását. Azaz egy modern, e4 energiahatékony téglaház építésekor négy alapvető tervezési szempont kell azonos hangsúllyal érvényesítenünk: energia, ökológia, gazdaságosság, egészség. A következőkben ezeket részletezzük.

Energia és gazdaságosság

A téglából épített e4 energiahatékony ház korszerű gépészeti berendezésekkel, megújuló energia felhasználásával éves szinten is alacsony primerenergia-fogyasztást, és alacsony szén-dioxid-kibocsátást eredményez. Ennek érdekében az épületek hőveszteségének csökkentése érdekében az épületet kiváló hőszigetelő képességgel bíró új generációs Porotherm téglával célszerű építeni. Ezen építőanyag alkalmazása esetén a falak külső oldalát nem kell hőszigetelni, és így annak (anyag- és munkadíj) költségét megtakaríthatjuk. A téglából épített családi ház falazata ugyanis sok más építőanyaggal ellentétben tárolja a napsugárzásból nyert hőt, amelyet a megfelelő időben ad le. A téli időszakban ez azért hasznos, mert az ablakon keresztül bejutó napfény energiája nem kerül pénzbe, így csökken az épületeink fűtési költsége, ezáltal energiatakarékossá válik.

Ökológia

Magyarország 2020-ra 14,65 százalékban határozta meg a megújuló energiaforrásból nyert energia részarányát az összes, bruttó energiafogyasztáshoz képest. Az e4 energiahatékony téglaház koncepció számol a környezetvédelmi igényekkel, így a fosszilis energiahordozók helyett a megújuló energiaforrások mellett teszi le a voksát, amely alacsony primerenergia felhasználást és közvetve alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez.

Egészség

Az e4 energiahatékony családi ház széles kör igényeit kielégítő változatos formai megoldású épület, amely környezetbarát, energiatakarékos és egészséges lakóklímát biztosít. „Emotion & Health” igényeket az e4 energiahatékony téglaház a tégla anyagával teljesíti. Tanulmányok bizonyítják, hogy olykor több káros anyagot lélegzünk be zárt helyiségekben, mint nagy forgalmú utak mentén. A tégla tisztán ásványi anyag, nem tartalmaz káros anyagokat és allergéneket. Az egészség szempontjából fontos, hogy a felületek, illetve a levegő hőmérséklete, valamint páratartalma (35–70 százalék) egyensúlyban legyenek. A téglafalak a levegő hőmérsékletét és páratartalmát kiegyenlítik, és egészséges belső klímát teremtenek. A téglafal ellenáll minden időjárási körülménynek: robusztus, teherbíró, stabil. Nem éghető, nem korhad, nem korrodálódik, így a ház lakóinak extrém helyzetekben is védelmet és biztonságot nyújt.

Összességében a fentiekből kitűnik, hogy a családi házak energetikai problémáját a hőszigetelés önmagában nem oldja meg. Az épület energiafelhasználása nem csak az épületszerkezetek – például nyílászáró, födém, tető, padló, fal – hőszigetelő képessége által meghatározott fűtési tételből adódik, hanem vannak a hőszigetelő képességtől független energiafogyasztók is, melyekre érdemes komoly hangsúlyt fektetni. Hisz egy családi ház tervezése során a tudatos szerkezeti kialakítással nagymértékben befolyásolhatjuk épületünk energiafelhasználását. Persze mint a legtöbb nagy építőipari beruházás, így egy energiatakarékos álomotthon megépítése is komoly szakértelmet kíván. Ezért érdemes a HelloHáz szakembereihez fordulni, akik minden esetben a legkorszerűbb anyagok segítségével készítik el ügyfeleik különböző energetikai előírásoknak megfelelő, modern otthonát az alaptól a tetőig.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?