gépi vakolás menete

Mi a Gépi vakolás menete?

Az építőiparra a munkaerőhiány mellett a szakmai tájékoztatás hiánya is igen jellemző. Az évek során számtalan ismerős jelezte milyen hasznosnak tartja a weboldalunkon található cikkeket, hiszen segítségével jobban átlátták a házépítés menetét. Következő cikkünket a gépi vakolás menete ihlette. A gépi vakolásnak a legfőbb előnye a vakolás gyorsaságában rejlik, ahol a munkáért felelős szakember, azaz a kőműves a serpenyő helyett a szórópisztollyal viszi fel a falra a vakolóhabarcsot. Amennyiben a vakolandó felület meghaladja az 50 m2-t, akkor ajánlott a gépi vakolást választani, ugyanis az időmegtakarítás mellett pénzt is megtakaríthatunk.

gépi vakolás menete

Ebben a cikkünkben részletezzük vakolás folyamatát, és lépésről-lépésre leírjuk milyen munkafolyamatokat foglal magába a generálkivitelezés végéhez közeledő stádiuma. Itt azonban fontos megemlíteni, hogy a házépítés ezen része csak +5 °C feletti hő­mérséklet esetén végezhető. A gépi vakolásnál a kőműves a serpenyő helyett szórópisztollyal viszi fel a falra a gépi vakolóhabarcsot. A vakolást megelőző munkafolyamatok pontossága és igényessége azért IS nagyon fontos, mert egyenetlen, tagolt felületű szerkezetre nem lehet megfelelően felhelyezni a vakolatot. Amennyiben a Helloházat bízod meg jövendőbeli otthonod kivitelezésével, nem kell aggódnod a munkafolyamatok igényessége miatt, ugyanis minden munkafolyamatot mi végzünk el, beleértve az engedélyek beszerzését, háztervek elkészítését, a kitűzést, ezen kívül a föld-, a kőműves-, az ács-, a villamos- a festő-burkoló-, és a gépész munkákat is mi végezzük. Egyedül így tudjuk garantálni azt, hogy mindig mindenki akkor és ott van jelen, ahogyan azt az építési fázisok megkövetelik és olyan minőségű munkát végeznek, amit a Mesterház Minősítési Rendszer megkövetel.

A gépi vakolás menete

(1) Első lépésként a vakolandó szerkezetek felületeinek ellenőrzése mellett, lefedjük azokat a felületeket védőfóliával, aminek nem tenne jót a vakolat. A vakolás ugyanis nem a legtisztább munkafolyamatok közé tartozik, ezért ajánlatos a nyílászáróinkat megóvni. A védőfóliázás mellett az előkészületek közé tartozik, bizonyos esetekben a falfelület fröcskölése, ami azért fontos, mert a kiszáradt falfelület így egyenletesen nedves lesz, és ez is elősegíti azt, hogy a felhordott vakolat egyenletesen tapadjon a falhoz. Ugyancsak ide soroljuk a különböző kitüremkedések elegyenlítését, le-, vagy elfedését, esetleg eltávolítását.

(2) A fröcskölés előtt azonban ugyancsak a felületek előkészítéséhez tartozik a portalanítást, ami azért fontos, mert így egy tökéletes, tapadásra alkalmas felületet teremtünk a vakolatnak. Ahogyan azt az előző lépésnél említettük a nedvesítés is hozzátartozhat az előkészületi munkálatokhoz. A gépi vakolatra legjobban a falfelület, vagy a tégla felület alkalmas. Azonban ritkán előfordul az is, hogy alapozót vagy mélyalapozót is felviszünk a falfelületre a gépi vakolás előtt.

(3) A következő lépésben a fe­lületek függőlegességének, illetve vízszintességének ellen­őrzését végezzük el, ami szorosan összefügg a készítendő vakolat szintjének, sík­jának meghatározásával. Ugyanis a vakolat síkját nagyrészben a vakolattartó elemek, azaz profilok elhelyezése és pontos beépítése adja meg.

(4) A gépi vakolás következő menete az élvédőzés, amelynél a pozitív élekre élvédőket helyezünk ezzel biztosítva azt, hogy minden sarok egyenes és függőleges.

(5) A következő lépésben pedig a gépi vakolás legfontosabb menete következik, azaz maga a vakolás. A gépi vakolás során a kőműves szórópisztollyal viszi fel a falra az anyagot, amelynél sűrített levegő nyomja fel a falra a készre kevert gépi vakolóhabarcsot.
A szórófejet a faltól 10-15 centiméteres távolságra merőlegesen kell tartani és akár több rétegben is fel lehet vinni a vakolatot, azonban egyszerre csak 4-8 mm-es réteget ajánlott felhelyezni. Több réteg eseténél azonban arra is oda kell figyelni, hogy az esetleges leállásoknál a megszakítási idő ne haladja meg a 10 percet, ugyanis így könnyedén fennállhat a veszélye annak leülepedik a habarcs a szivattyúban.

(6) Következő lépés a vakolat vakolóléccel, fogantyús léccel való eldolgozása. Az egyengetés alatt fontos odafigyelni a nyílászárók körüli felületekre.

(7) Az utolsó lépésnél fontos megemlíteni, hogy a belső és külső falak vakolása nem teljesen megegyező, ugyanis a belső falaknál zárásként egy vékony simítóréteget helyezünk fel, aminél a hajlatok, zugok és élek végleges kialakítására is sor kerül.

A kültéri falaknál 3 hetes szüneteltetés után helyezzük a már megszilárdult vakolatra a fedővakolatot. Arra is jó odafigyelni, hogy mivel a szélsőséges hőmérsékleti viszonyok negatívan befolyásolhatják a vakolatot, ajánlott a külső vakolást tavaszi, kora nyári, illetve kora őszi, esetleg őszi időszakra időzíteni. Ez is bizonyítja, hogy a generálkivitelezés minden lépése, így a gépi vakolás menete is szigorú előkészületekhez és időrendhez van kötve. A gépi vakolás menete jóval egyszerűbb és gyorsabb a kézi vakolásnál, emellett a minőség is garantált, ugyanis a gépek üzemeltetéséhez használt anyagok nagy része kitűnő minőségű, mivel a gép üzemeltetéséhez szigorú kritériumoknak kell megfelelnie a vakolat összetevőinek. A HelloHáz csapatával elkötelezett hívei vagyunk a minőségi és precíz munkának. Mivel cégünk saját tőkéjéből finanszírozza az építkezések egyes ütemeit, ezért alapvető fontosságú számunkra, hogy mindenki elégedett legyen. Ha nem lenne elégedett, nem fizetné ki az adott ütemet, legyen szó a gépi vakolás menetéről vagy a generálkivitelezés egyéb ütemeiről.

Házépítés a HelloHázzal

Mivel a generálkivitelezés tetemes anyagi vonzattal jár, és elég sok horror történetet lehet hallani átadási csúszásokról vagy silány minőségű kivitelezésekről, nem csoda, hogy sokan inkább egy használt ingatlan megvásárlása mellett döntenek. Mindazok viszont, akik a kompromisszumos megoldás helyett az álmuk és álomotthonuk megvalósítását választják, a HelloHáznál megbízható és szakértő kezekre találnak. Minden házunkat egy több oldalas kontrollista szerint minősíttetjük, így minden egyes ütem, legyen szó a gépi vakolás menetéről minőségi alapanyagok felhasználásával szakszerű kezek magabiztos tudása szerint készül el. A rossz kivitelezésnek és kivitelezőknek ugyanis hamar híre megy, így nem engedhetjük meg magunknak a legkisebb hibát sem. A kivitelezést az alapozástól a befejezésig dokumentáljuk, videózzuk és fotókat készítünk. A különböző munkafázisok megkezdésének időpontjáról sms-ben és személyesen is értesülhetsz. Így meggyőződhetsz arról, hogy mindenhova az és úgy kerül beépítésre, ahogy megállapodtunk. Cégünk vezetői és munkatársai az építőiparban és épületgépészetben eltöltött 20 éves tapasztalattal rendelkeznek, akik jó néhány családi ház, társasház kivitelezése, wellness beruházás köthető a nevükhöz. Az általunk megépített otthonok magukon viselik a precizitást és alkalmazott technológiai tudást, cégünk pedig a Tiszta Alap Státusz minősítést. A Panasznyilvántartás státusz jelentése arról biztosítja a megrendelőinket, hogy vállalkozásunkkal kapcsolatban nem szerepel egyetlen negatív bejegyzés sem az Építőipari Panasznyilvántartásban. A Tiszta Státusz besorolás ezen felül azt is magába foglalja, hogy sem a vállalkozás sem annak tulajdonosai vagy vezetői nem voltak érintve (korábban sem esetleg más vállalkozásban) építőipari károkozási vagy fogyasztóvédelmi jogsértés egyikében sem.

Amennyiben a vakolást profikra bíznád, keresd a HelloHáz csapatát bizalommal!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?