CSOK visszafizetése

Lehetséges a CSOK visszafizetése részletekben?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény papírforma szerint egy egyösszegű, vissza nem térítendő szociálpolitikai feltételekhez kötődő támogatás, amely segítségével használt ingatlan vásárolható, vagy új családi ház építhető. A támogatás vállalt és meglévő gyermek után is jár. Erről írtunk bővebben a “CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény című írásunkban.

A Ptk. szerint ha CSOK-ot vettünk igénybe gyermek születését vállalva, akkor a vállalási idő végén egy összegben kell visszafizetnünk késedelmi kamattal növelve. Jó hír, hogy van megoldás azok számára, akiknek visszafizetés túl nagy anyagi terhet jelent. Ilyenkor fordulhatunk a helyi járási hivatalhoz, különös méltánylást érdemlő esetekben legfeljebb 5 évre szóló fizetési halasztásért, részletfizetésért vagy az 5 éves fizetési halasztás leteltét követően a visszafizetés elengedését kérve. A halasztott fizetési kérelmet és a részletfizetést a Családi Otthonteremtési Kedvezményt elrendelő határozat kézhezvételétől számított 30. napig lehet beadni.

CSOK visszafizetése

CSOK visszafizetése részletekben

A CSOK visszafizetése esetében a kérelmet csak a támogatott személy nyújthatja be a helyi járási hivatalhoz, mely során a kérelmezőnek igazolnia kell, hogy a CSOK és annak kamatai azonnali és egyösszegű visszafizetése családi, szociális és jövedelmi körülményeire súlyos terhet jelentene.

Fizetési halasztás legfeljebb 5 évre

A kérelmet csak a támogatott személy nyújthatja be a helyi járási hivatalhoz, melyet csak is különös méltánylást érdemlő esetekben fogadnak el.

Különös méltánylást érdemlő helyzetek ha a vállalt gyermek azért nem születik meg, mert:

– a fiatal házaspár egyik tagja elhunyt,

– a házaspár egyik tagja a CSOK szerződés megkötését követően megváltozott munkaképességűvé vált, ezért a gyermek megszületését már nem vállalták,

– a gyermek a várandósság betöltött 24. hetét megelőzően halva születik (24. hetet követő halva születés esetén a gyermekvállalást teljesítettnek kell tekinteni),

– két vállalt gyermek esetében a vállalt első gyermek, három vállalt gyermek esetében a vállalt első vagy második gyermek fogyatékossággal vagy többszörös és összetett betegséggel születik (részletesen ld. a 16/2016. Kormányrendelet 57. § és a 17/2016. Kormányrendelet 39. §)

   – a fiatal házaspár emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban részt vett legalább annyi alkalommal, melyet a társadalombiztosítás (TB) finanszíroz. A finanszírozás módja nem számít, az igénybe vett kezelések államilag finanszírozottak és/ vagy önfinanszírozottak is lehettek, a lényeg, hogy annyi alkalommal történjen kezelés, ahányat a TB finanszíroz (részletesen ld. a 16/2016. Kormányrendelet 57. § és a 17/2016. Kormányrendelet 39. §), vagy

  – a reprodukciós kezelés megkezdése előtt vagy közben:

A kérelmezővel szemben kizáró egészségügyi ok merült fel, vagy a kérelmező a gyermek életét, egészségét, testi épségét közvetlenül fenyegető valamely megbetegedésben szenved/ fertőző megbetegedés kórokozóját hordozza, vagy a terhesség az anya életét veszélyeztetné, illetve a terhességből nagy valószínűséggel egészséges gyermek nem születhet, vagy a férj a reprodukciós eljárásra spermaképe alapján nem alkalmas, vagy

   – a gyermekvállalás a fiatal házaspár számára egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavalt.

Fizetés mérséklése vagy elengedése

A kérelmet csak a támogatott személy nyújthatja be a helyi járási hivatalhoz az 5 éves fizetési halasztás leteltét követően, mely során a kérelmezőnek igazolnia kell, hogy a CSOK visszafizetése számára fel nem róható okból kifolyólag a megélhetését ellehetetlenítené.

 

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?