rönkház hátrányai

A rönkház hátrányai

A 2021-es év nem kedvez azoknak, akik rönkház építésébe vágnának, hiszen a rönkház hátrányai eddig is eléggé elrettentőek voltak Magyarország lakossága számára, ám a pandémiát követő építőanyag áremelkedés egy olyan terhet helyez a fa technológiával épült házakra, mint eddig még soha. A rönkházaknak ugyan évszázadokra visszamenő hagyománya van a skandináv államokban, Kanadában, Oroszországban vagy az Egyesült Államokban, ám ennek oka nem más, mint a faanyag könnyű és olcsó beszerezhetősége. A drasztikus áremelkedés azonban a pandémiát követően Amerikát sem kímélte, hiszen az alapanyag hiány mellett a feldolgozásnál is problémák adódtak, ugyanis a járvány miatt üzemek álltak le, csökkentek a kapacitások, ám a kereslet eközben csak növekedett. Magyarországon is még sosem látott kereslettel kellett szembesülnie a tüzéptelepeknek, köszönhetően a kormány legújabb családtámogatási programjának. A pandémia megjelenésével egyre népszerűbbé váltak a kertes házak, emiatt az ingatlan piac mellett a lakás-, és házfelújítások is felpörögtek. Az sem javít a helyzeten, hogy a kormány ezeket a felújításokat további 3 millió Ft-al támogatja, így 2022. december végéig előreláthatólag nem fog csillapodni a felújítások iránti lelkesedés.   

Rönkház hátrányai: a faanyag drágulásából adódó áremelkedés 

Az építőanyagok áránál már május végétől megfigyelhető volt egy 15-20%-os drágulás, ám további drágulást vehettünk észre az acélipari termékeknél, szigetelőanyagoknál és ahogyan már említettük a faáruknál is. Az áruhiány következtében már Magyarországon is több rönkházak kivitelezésével foglalkozó vállalkozás jelezte, hogy még pár hónap, és elfogy a raktárakból a futó projektekre félretett faanyag, amit egy drasztikus áremelés fog majd követni. Ám sajnálatos módon ez nem csak a fából épült házakat befolyásolja, hanem a legtöbb építkezést is, hiszen minden egyes építkezésnél a fa egy kötelező alapanyagnak számít. Előreláthatólag a faanyag drágulása tovább növeli majd a nyílászárók és bútorok árait is. Ugyan országos szinten az építkezéshez szükséges faáruban nincs – akkorra – hiány, az mondjuk könnyedén előfordulhat, hogy a hozzánk legközelebb lévő tüzéptelepen pont abból a faanyagból lesz hiány, amire szükségünk lenne. Ugyan megfelelő tervezéssel minden megoldható, az tény, hogy a pandémiát követően a rönkház hátrányai a fa hiányából adódó problémákkal is gyarapodni látszik. Ez a jövőben nem kevéssel rontja a helyzetét majd azoknak, akik a könnyűszerkezetes technológia mellet anyagi megfontoltságból döntenek. 

A könnyűszerkezetes technológia-, és a rönkház hátrányai

A modern építési módszerek – mint például a könnyűszerkezetes építési mód – nagyban eltérő építési technikát, felszerelést, és szerszámokat igényelnek mint egy téglaház építése. Magyarországon, pedig a mai napig a téglaház megbízhatósága és a téglához kapcsolodó több száz éves tapasztalat dominál. Így, ha egy kivitelező elkötelezte magát a téglaház építése mellett – mint ahogyan azt mi, a Helloházzal is tettük – ritkán döntenek a váltás mellett.

rönkház hátrányai

Emellett a tégla a mai napig az egyik legkönnyebben elérhető építőanyag Magyarországon, amit a pandémia után jelentkező drasztikus áremelkedés sem tudott letaszítani a trónjáról, ellentétben a fával. Fontos megemlíteni, hogy a könnyűszerkezetes kifejezés csak Magyarországon használatos, ami alatt azt értjük, hogy könnyebb a súlya, mint a téglából épült házaknak. Könnyűszerkezetesnek azt az épületet nevezzük, amely 300 kg/m2 súly alatti épületszerkezetből épült. Az e feletti házak, mint az Ytongból (körülbelül 400kg/m2) vagy a téglából készültek (körülbelül 500kg/m2) nehéz szerkezetűek. Ugyan az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a megfelelően kiválasztott és gondosan kezelt fából épített otthonok hosszú életűek, amik egy kis karbantartással sokáig megőrzik minőségüket, a rönkház hátrányai, nagyban a könnyűszerkezetes technológia hátrányaival megeggyezőek: 

– Alacsony hőtároló képesség.
– Maga a technológia sokkal magasabb szintű szakértelmet igényel. Továbbá a könnyűszerkezetes technológia mindössze 2-3 évtizedes múlttal rendelkezik hazánkban, emiatt kifejezetten kevés vállalkozás rendelkezik a szükséges szakértelemmel.
– Kőzetgyapot szigetelés hiányában hangszigetelő képessége jócskán alulmarad a téglaházakkal szemben.  
– Karbantartást igényel –  ami a rönkházakra különösen igaz, hiszen 5 évente felületi kezelésen kell átesnie a háznak az UV sugárzás miatt. A kártevő mentesítéskor pedig pár napra el is kell hagynunk otthonunkat.  
– A fa mellett a lazúr is szinte az arany árát súrolja.

Sokan gondolják, hogy a kedvező ára miatt döntenek az emberek a könnyűszerkezetes házak mellett, ám a téglaház és a könnyűszerkezetes ház anyag-, és munkadíját összehasonlítva nem tapasztalni olyan nagy különbséget. Ugyanis egy kiváló minőségű könnyűszerkezetes ház, ami a téglaház minőségéhez hasonló, az árában is igencsak hasonló vagy akár még több is lehet. Ez duplán igaz egy rönkházra, ahol a 2021-es évet követően akár duplán meg is haladhatja egy téglaház költségét. 

Rönkház hátrányai: értékvesztés

Hazánkban a várható élettartam megállapításánál az épület lakhatatlanná válásának időpontját számoljuk ki, ami néha igazán csalóka lehet, hiszen a számításnál csak „átlagos” adatokat vizsgálnak, vagyis:

– átlagos rendeltetésszerű használattal igénybe vett,
– átlagos minőségben készült,
– átlagos magyarországi időjárási körülményeknek kitett,
– átlagosan karbantartott és javított.

Magyarország éghajlata inkább a téglának kedvez és majdnem kétszer annyi a várható élettartam – a 150-200 évével -, mint egy rönkháznak a 70-90 évével. Az alacsonyabb várható élettartam pedig az ingatlan értékvesztéséhez vezet. Hazánkban a mai napig értékállóság szempontjából a téglaházak dominálnak, amit az ingatlanpiac is bizonyít, hiszen egy téglaház majdnem 10-20%-al drágábban kel el, mint egy hasonló tulajdonságokkal rendelkező könnyűszerkezetes vagy rönkház.    

Mit értünk rönkház alatt? 

A mai napig sokan keverik a gerendaház és a rönkház kifejezést, amelyek ugyan mind a faház és a könnyűszerkezetes házak kategóriájába tartoznak, ám mégis meg kell különböztetni a kettő típust. Ugyanis a rönkház kör keresztmetszetű rönkökből áll, a gerendaház pedig szögletes gerendákból épül fel. Miután hazánkban még mindig igen kevés a rönkházak kivitelezésével foglalkozó vállalkozás, így az egyik legnagyobb problémára, a szigetelésre, sincs sok megoldási lehetőség. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni milyen fontos leellenőrizni a kivitelező referenciáit, vagy portfólióját. Emellett arról is meg kell győződni, hogy kizárólag minőségi alapanyag felhasználásával épül fel a rönkház, hiszen ez a technológia időtállóságának egyik fő szempontja.

rönkház hátrányai  

Amennyiben ugyanis rossz minőségű és/vagy olcsó alapanyagot választottunk, akkor számolnunk kell azzal is, hogy a jövendőbeli otthonunkon 10-20 év múlva helyrehozhatatlan károk keletkeznek majd. A nem megfelelően kiszárított fa ugyanis az idő múlásával repedezésnek indul, hézagok keletkeznek rajta és vetemedik, így a tökéletesen kiszámolt és beillesztett alapanyagokon pár év elteltével hatalmas rések keletkezhetnek. A megfelelően kiszárított fával ez elkerülhető, ám a rönkházakhoz szükségek alapanyagokból Magyarország nem bővelkedik. A vörösfenyő, borovi fenyő, cirbolyafenyő és a citrusfélék alkalmasak a leginkább a rönkházak kivitelezésére, amik főként a hidegebb éghajlatot szeretik, így a pandémiát követően különösen nehéz és drága beszerezni ezeket az alapanyagokat.  

A téglából épült házaknak a mai napig hazánkban több előnye van, mint hátránya, nem csak az országra jellemző éghajlatnak, hanem a téglaházak kiforrott technológiájának köszönhetően, amelynek kivitelezésében csapatunk, több tíz éves tapasztalatra tett szert. Amennyiben a rönkház hátrányai mellett inkább a téglaház előnyeit élveznéd, keresd a Helloház csapatát bizalommal.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?