Mi minősül családi háznak?

Családi házban élni lehet áldás és egyben átok is. De mégis mit nevezünk egyáltalán családi háznak, s milyen előnyöket, illetve hátrányokat tartogat, ha ilyen ingatlanba költözünk? Következő cikkünkben ennek járunk utána.

Mit nevezünk családi háznak?

A családi házak általában olyan ingatlant takarnak, amelyet egy vagy több család használ saját otthonaként. Az ilyen típusú épületek 1-2 lakószinttel rendelkeznek, emellett saját kert és jobb esetben még terasz is csatlakozik hozzájuk. A családi házak pontos meghatározása országonként és jogi rendszerenként változhat, de általában egy olyan épületet jelent, amely nem oszlik meg különböző háztartások között, tehát nem társasház vagy panel jellegűek.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a családi házak különböző formában és méretben állnak rendelkezésre, mint ahogyan a már említett meghatározásuk, tehát a jogi definícióik és a hozzájuk kapcsolódó követelmények is változhatnak.

Milyen előnyöket rejt egy családi ház?

A családi házban élés számos előnnyel járhat, amit mindenképpen érdemes fontolóra vennünk, mielőtt beköltözünk egy ilyen ingatlanba. Ezek között szerepel többek között:

Nagyobb élettér, tágas helyiségek

Általában a családi házak nagyobb alapterülettel rendelkeznek, mint a lakások, így az épület több helyet biztosít a lakóknak a hétköznapi teendők elvégzésére vagy éppen a kikapcsolódásra.

Kutya- és háziállattartás

A családi házak gyakran jobb lehetőséget kínálnak háziállatok tartására. Több hely áll rendelkezésre a kutyák, macskák vagy egyéb állatok számára, és nem utolsó szempont, hogy akár a saját kertünkben is játszani tudunk kedvenceinkkel.

Bővítési lehetőségek

A családi házak gyakran rendelkeznek bővítési vagy átépítési lehetőséggel, amely lehetővé teszi a család otthonának személyre szabását az összes felmerülő igény figyelembe vétele mellett.

Kertészkedési lehetőség

A családi házak általában rendelkeznek kisebb-nagyobb kerttel, amely komoly lehetőséget kínál a kertészkedésre. Azaz akár mi magunk telepíthetünk virágágyásokat, gyümölcsfákat vagy egyéb növényeket, majd kedvünkre gondozhatjuk őket.

Vannak hátrányai, ha családi házban élünk?

Mint mindennek, így a családi házban élésnek is lehetnek hátrányai, melyeket egytől-egyig érdemes átgondolni, mielőtt egy ilyen ingatlan mellett tesszük le a voksunkat. Most pedig lássunk néhányat a lehetséges hátrányok közül:

Magasabb költségek

A családi házak általában magasabb költségekkel járnak, mint a lakások. A vételár mellett egyéb kiadások is felmerülhetnek vele kapcsolatban, mint mondjuk az ingatlanadó, a biztosítások vagy a rezsiköltségek.

Karbantartási feladatok

Egy családi ház fenntartása folyamatos karbantartást igényel. Ilyen feladat lehet a kert gondozása, a tetőjavítás, a festés. Ezek a feladatok meglehetősen idő- és pénzigényesek lehetnek, így érdemes mérlegelni, hogy szeretnénk-e velük foglalkozni.

Biztonsági kérdések

A környéken egyedül álló családi házak esetében minden bizonnyal hamarabb felmerülnek a biztonsággal kapcsolatos kérdések. Ennek oka, hogy az ingatlan kevésbé van szem előtt, mint mondjuk egy lakóparki vagy társasházi lakás. Így hamarabb a betörők célpontjává válhat.

Több munka a ház körül

Bár a kert kétség kívül praktikus, ám a kertészkedés, az udvar takarítása és a ház karbantartási feladatai egyaránt sok időt és energiát igényelhetnek, mint a lakások kapcsán felmerülő feladatok.

Összességében fontos hangsúlyozni, hogy a családi házak előnyeivel és hátrányaival kapcsolatos lista nem teljeskörű, az egyes tételek az egyéni preferenciák és prioritások alapján változhatnak. Ezért minden esetben érdemes átgondolni, hogy mik a kiszemelt családi házzal kapcsolatos legfontosabb paraméterek, amik aktívan befolyásolhatják későbbi életünket.

Éppen egy családi ház vásárlásán, kivitelezésén vagy felújításán gondolkodik? Akkor a legjobb helyen jár, hisz minden esetben arra törekszünk, hogy megmutassuk, ügyfeleink a velünk való együttműködéssel jó döntést hoztak. Projektjeink során értéket teremtünk, a vállalt határidőket betartjuk és kizárólag első osztályú mesteremberek kipróbált munkamódszerével dolgozunk. Ezen túl minőségi anyagok felhasználásával tesszük időtállóvá az ügyfelek által megálmodott kulcsrakész ház minden porcikáját.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?