Családi ház homlokzat ötletek

Egy családi ház esetében fontos, hogy annak külseje ne üssön el teljesen a környezetétől. Mondjuk egy felújított házakkal teli környéken nem ajánlatos a túl rikító vagy túl sötét színű falazat, hiszen nincs is annál rosszabb látvány, mint amikor egy ház – bár egy vidéki lakópark tagjának szánták – egyáltalán nem illik a környezetébe, így már-már kínos ránézni is. Következő cikkünkben arra adunk három tippet, hogyan kerülhető el az alábbi állapot, azaz egy homlokzat felújítása vagy kialakítása esetén, hogyan találhatjuk meg az arany középutat.

Díszítsük stukkóval a homlokzatot

Sokan csodálattal tekintenek az olyan régi épületekre, melyek stukkózott homlokzattal rendelkeznek. Ezek bár elsőre komplikált megoldásnak tűnnek, és lehet, hogy valakinek kissé giccses hatású is, ám a közhiedelemmel ellentétben költséghatékony és egyszerűen kivitelezhető technikát jelentenek egy családi ház homlokzatának díszítésére, amennyiben ez a ház jellegéhez illik, úgy válassza bátran ezt a díszítési módot. Hiszen a klasszikus homlokzatdísz, ma már modern alapanyagból (rendszerint polisztirolból) készül és akár szakember segítsége nélkül is feltehetőek.

Az egyszerűbb ablakkeretező díszlécek mellett ráadásul, választhatunk méretre gyártott ablakstukkó termékeket és dísztégla hatású stukkót is, mint ahogyan már komplett ablakpárkányok és párkányprofilok is a rendelkezésünkre állnak.

A kültéri stukkókkal kapcsolatban fontos megjegyezni még, hogy a tévhittel ellentétben nem csupán klasszikus mintával mutatnak jól egy nagyobb épület homlokzatán, de kár egy kisebb családi házat is díszíthet egy ilyen elem. A tradicionális minták mellett, számos modern stílusú minta közül is lehet válogatni, összehangolva az épület jellegét és saját ízlésünket.

Legyen természetes a homlokzat

Bár sokan nem is gondolnák, de a fa, mint természetes alapanyag, akár hosszú évtizedekig díszítheti egy családi ház homlokzatát. A fa ugyanis azon túl, hogy természetes burkolat, megfelelő rendszeres felületkezeléssel hosszútávon és rendkívül sokoldalúan alkalmazható, egyszerű homlokzatdíszítő elem. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy a fával burkolt homlokzat, könnyedén okozhat komoly bosszúságot is számunkra, hiszen a megfelelő és rendszeres karbantartási és ápolási munka (pl.: csiszolás, lazúrozás, festés) nélkül, inkább az elcsúfítójává válik az ingatlanunknak.

Aki nem szeretne a fával vesződni, ám szeretne olyan házban élni, melynek homlokzata fa hatást kelt, annak sem kell csüggednie. A WPC homlokzatburkolat ugyanis remekül látja el ezt a feladatot. Ennek oka, hogy ez az anyag ugyan fa hatású, ám a műanyag előnyös tulajdonságaival is rendelkezik. A WPC ugyanis egy 60 százalékban bambusz/tűlevelű fafűrészpor és 35 százalékban polietilén (újrahasznosított műanyag) ötvözet, melyet magas nyomáson és hőmérsékleten alakítanak profilokká. Természetes rosttartalma miatt környezetbarát megoldás, melynek gyártása során nem keletkezik környezetszennyező anyag. Azaz a WPC burkolat egy rendkívül dekoratív megoldást jelent, ugyanakkor pont ezért egy meglehetősen költséges homlokzatdíszítési lehetőséget is jelent.

Legyen inkább teljesen zöld

Igaz sokan tartanak tőle, ám a kúszónövényekkel befuttatott homlokzatoknak több előnye is lehet. Nem csak hogy szépen mutatnak, ám meglehetősen klímabarátak is, (szigetelnek, nyáron hűvösebben tartják a falakat) ráadásul számos kerti élőlénynek adnak otthont. Persze sokakban merülhet fel ebben a pillanatban, hogy a különböző bogarakmajd ellepik a házat, ám mindenki megnyugodhat, az ablakokra szerelt szúnyoghálóval, könnyedén kint tarthatjuk kertünk vendégeit. További félelem a zöld és lélegző homlokzattal kapcsolatban, hogy az kárt tesz-e a vakolatban. Ezt azonnal meg tudjuk cáfolni, hiszen amennyiben a homlokzat hibátlan, úgy egyáltalán nincs oka senkinek aggodalomra. Sérült vakolat estében viszont mindenképpen ki kell javítani a hibákat és csak ezután szabad kialakítani a növényekkel díszített zöldhomlokzatot, de ez ne tartson vissza senkit!

A homlokzat díszítésére egyébként általában a vad szőlőt, borostyánt vagy a japán hortenziát javasolják a hozzáértő szakemberek. A zöldhomlokzat kialakítására ugyanakkor önmagában a növények nem elegendőek, szükség van hozzá kellő mennyiségű és jó minőségű talajra is., ahonnan a gyökerek tudnak táplálkozni.

Emellett a zöldhomlokzat kialakítása során fontos figyelembe venni azt is, hogy a zöld homlokzat rendszeres ápolást és gondozást igényel, ami egy több emeletes épület esetében a megfelelő szerszámok nélkül igencsak komplikált feladat és meglehetősen időigényes is tud lenni, de ha valaki szívesen kertészkedik, annak érdemes belevágnia a zöldítésbe. Persze akkor sem kell kétségbe esni, ha éppen nincs kapacitásunk egy ilyen fal karbantartására, ebben az esetben érdemes szakember segítségét kérni.

Éppen családi háza homlokzatának kivitelezésén és felújításán gondolkodik? Akkor a legjobb helyen jár, hisz minden esetben arra törekszünk, hogy megmutassuk, ügyfeleink a velünk való együttműködéssel jó döntést hoztak. Projektjeink során értéket teremtünk, a vállalt határidőket betartjuk és kizárólag első osztályú mesteremberek kipróbált munkamódszerével dolgozunk. Ezen túl minőségi anyagok felhasználásával tesszük időtállóvá az ügyfelek által megálmodott kulcsrakész ház minden porcikáját.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?