korcolt lemezfedés

Korcolt lemezfedés vagy cserép kerüljön a tetőre?

Tetőfedés kisokos, avagy ismerjük meg a korcolt lemezfedés és a cserép előnyeit és hátrányait. Egy házépítés, vagy lakásfelújítás előtt számtalan döntést kell meghoznunk, újonnan épülő otthonunkkal kapcsolatban. Egyik ilyen döntés például a megfelelő tetőfedő kiválasztása. Mindegyik megoldásnál szeretjük egyaránt kihangsúlyozni azok előnyeit és hátrányait, hogy egy teljes képet adhassunk az olvasóknak és az építkezés előtt állóknak. Ebben a cikkben sem lesz ez másképp, hiszen a számunkra legjobb tetőfedő, – korcolt lemezfedés vagy a cserép – nagyban függ attól, hogy 

  • milyen keretünk van az építkezésre; 
  • lakossági vagy ipari felhasználásra tervezzük; 
  • milyen technológiával esetleg stílusban kívánjuk felépíttetni újdonsült otthonunkat.

Amennyiben pedig egy tetőfelújításról van szó, ott figyelembe kell vennünk azt is, hogy milyen állapotban van a tetőlécünk. A már meglévő korhadt, elöregedett tetőléchez ugyanis teljesen mindegy ha a gyártó 50 év garanciát ígér egy tetőcserépre, ha maga a léc nem fogja magát addig tartani.

tető felújítás

Átlagosan egy tetőfelújítás 3-5 napot vesz igénybe, amit jobb esetben 30-50 év nyugalom követhet, azonban itt jó ha tisztában vagyunk pár dologgal. Gondolom nem mondok azzal újat, hogy minden tetőfelújítás során kiemelkedően fontos az anyag minősége, valamint a szakszerű kivitelezés. Ám számunkra legalább ilyen fontos az, hogy megrendelőink kellőképpen tájékozódjanak a generálkivitelezés minden lépésével.

Kezdjük először is az alapokkal:

 Cserepeslemez vagy kerámia cserép? 

Talán a legtöbben mikor a tetőzésre gondolnak, akkor a kerámia cserepet képzelik el maguk előtt, ugyan ez már korántsem az egyetlen jó megoldás tetőfedésre. A cserepeslemez már a nevében is a tetőcserépre hasonlít, ám ez a hasonlóság a nevénél nem áll meg. Az utóbbi időben megnövekedett népszerűségével az elérhető kínálat is egyre növekedett, és dizájnosabbnál dizájnosabb megoldások látnak napvilágot. A kerámia cserepekről már régóta tudjuk, hogy igazán nagy választékban állnak rendelkezésünkre, amihez a gyártók több évtizedes garanciája is jár.

A cserepeslemez tulajdonságai:

  • Szélesség: 110 cm.
  • Maximális hossz: 535 cm.
  • Tömeg: 5 kg folyóméterenként. 
  • Könnyebb a cserepes megoldásnál, ami az egyik legnagyobb előnye.
  • Biztonságos, a legnagyobb viharokkal, vagy fagyással szemben is ellenállónak bizonyul.  
  • Gazdaságos, ugyanis minden cserepeslemezt méretre gyártanak, így nincs annyi anyagveszteség.
  • Gyors kivitelezés.
  • Nem igényel karbantartást.
  • Amennyiben a kopogó eső „zaja”, neked sem számít zajnak, úgy az egyik legnagyobb hátrányából könnyen előny válhat.

cserepeslemez

Kerámia cserép tulajdonságai:

  • Kis elemekből áll, ami egyedi kialakítású tető esetében mindenféleképpen könnyebb és egyszerűbb megoldásnak bizonyul.
  • Esztétikus és designos.
  • Tradicionális megoldás.
  • A legtöbb nem vízhatlan, hiába állítja a gyártó az ellenkezőjét. 
  • Nehéz, körülbelül 50 kg terhelést is jelenthet négyzetméterenként, ami közel 10-szerese a lemeztetőnek.

kerámia cserép 

Mit értünk a korcolt lemezfedés alatt?

A korcolt lemezfedés a fokozottan vízzáró fedések kategóriájába tartozik. Anyagát tekintve a cserepeslemezhez hasonlóan acélból készül – azaz az acél tetőlemezek közé tartozik -, ami a ma kapható legkorszerűbb anyag tetőfedésre. Ugyan a lemeztetők 10-20 évvel ezelőtt még nem tartoztak a népszerű tetőfedések közé, ám az újabb kiadás jóval tartósabb mint elődeik, ezenkívül egy esztétikus, pénztárcabarát és rozsdamentes megoldás. 

korcolt lemezfedés
Kép forrása: https://www.westernstatesmetalroofing.com/

Az acél tetőlemezek közé háromféle kialakítás tartozik, amelyiknél megkülönböztetjük melyiket milyen – otthoni, illetve ipari – célra használjuk.

Otthoni felhasználásra egyértelműen a korcolt sík- és a cserepeslemez megoldást ajánljuk, ami megannyi előnye mellett még igazán dizájnos is. A korcolt lemez egyre népszerűbbé válik modern stílusú házak tetőfedésénél, ugyan nagyrészt gazdasági- és közhasznú épületek, templomok és kastélyok fedésére alkalmazzák. A cserepeslemez azonban egyértelműen az otthoni felhasználásban népszerű, olyannyira, hogy már pár éve szoros harcot vív kerámia cseréppel a trónért. A harmadik megoldás a trapézlemez, amely esetünkben nem annyira releváns hiszen főként ipari jellegű felhasználás jellemzi.

A korcolt lemezfedés tulajdonságai:

  • Hossz: tetszőleges.
  • Szélesség: maximum 1 méter (350mm, 510 mm). 

Pozitív:

  •   Letisztult design.
  •   Gyors kivitelezés.
  •   Nem igényel karbantartást.
  •   Könnyű.

Negatív:

  •   Zajos, amit ugyan egy extra hanggátlást biztosító réteggel ki tudunk küszöbölni.  

Fontos megemlíteni, hogy egy időtálló tetőnél sem az anyagon van a hangsúly hanem a kivitelezésen, ugyanis ha egy tető nem szakszerűen van felszerelve teljesen mindegy milyen prémium alapanyagból áll. Választáskor fontos kikérni a kivitelező tanácsát, ugyanis amellett, hogy melyik stílus tetszik nekünk a legjobban, jó ha tudjuk, hogy milyen szerkezethez milyen tető a praktikus választás. 

 Tetőfelújítás a HelloHázzal

 A 2021. január 1-jétől elérhetővé vált otthonfelújítási kedvezmény lehetőséget biztosít fedélszerkezettel kapcsolatos munkálatokra, ami alatt a tető cseréjét, felújítását és szigetelését értjük. Ezen kívül ide vehető még a terasz, loggia, erkély, előtető építése vagy felújítása is. Mi a HelloHáznál a szeglemezes kötésű tetőszerkezet ajánljuk, ami lényegében egy üzemben előregyártott rácsos tartószerkezet, amelynek csomópontjaiban a fa rácsrudak, illetve a tartó alsó és felső övet acél szeglemezek kapcsolják össze. Az ezzel a technikával elkészült tetők szigetelése pedig a korszerű cellulóz vagy fújható üveggyapot technológia alkalmazásával történik. Az így alkalmazott befújásos technológiának köszönhetően a hőszigetelés rés-, és hézagmentes lesz.

Tudjuk, hogy a fedélszerkezet felújítása a lakásfelújítás egyik legkörülményesebb munkái közé tartozik, azonban ha mégis belevágna, a HelloHáz ehhez is rendelkezésére áll.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?