Megemelték a Zöldhitel keretösszegét

Korábban a HelloHáz oldalán is több cikk jelent meg a Zöld Otthon Programról, mely az elindítása óta eltelt idő alatt már többezer energiahatékony ingatlan épüléséhez biztosított forrást, és így hosszabb távon is támogathatja a hazai zöldingatlan-kínálat bővülését. A kezdetben 200 milliárd forintos keretösszeggel elindított program kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvend, a 2,5 százalékos kamattal igényelhető, új lakás vagy új családi ház építésére vagy vásárlására felhasználható zöldhitel jelen pillanatban a Magyarországon elérhető lakáshitelek közül a legkedvezőbb. Ráadásul nagyon úgy néz ki, hogy ez az állapot a jövőben is fennmaradhat, a Bankszövetség kérésére (a jelentős igényre tekintettel és a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve) a Magyar Nemzeti Bank ugyanis a program keretösszegének emeléséről döntött.

A számok magukért beszélnek

Ahogyan az ismert, a Zöld Otthon Program tavaly októberben indult, s a konstrukció hamar be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Ha csak a számokat vesszük: a tavalyi indulás óta összesen több mint 135 milliárd forintnyi, 4189 darab megkötött hitelszerződés jött létre, a bankokhoz benyújtott hitelkérelmek volumene fél év alatt elérte a 200 milliárd forintos keretösszeget. Az átlagos futamidő 20,9 év, az átlagos hitelméret pedig 32,3 millió forint volt.

Ebből a felhasznált összegből 41 százalék ment el családi ház építésre, 9 százalék családi ház vásárlásra, 18-18 százalék kész, ill. félkész lakás vásárlásra és 12 százalék pedig ikerház, sorház vásárlásra. A területi megoszlásról elmondható, hogy a forrás nagy réssze (56 százalék) Budapesten és Pest megyére koncentrálódott. De mire ez a lendület, kik igényelhetik a zöldhitelt?

A Zöld Otthon Lakáshitel feltételei

  • Az újépítésű lakóingatlan megvásárlása vagy építésére lehet csak felhasználni.
  • Az ingatlannak legalább BB energiahatékonysági besorolásúnak és legfeljebb 80 kWh/m2 éves primer energiaigényűnek kell lennie.
  • A hiteligénylőknek az ingatlanba be kell költözni, így csak lakhatási célú ingatlanvásárlásra, vagy ingatlanépítésre felhasználható a hitel. Ezt állandó lakcímet igazoló hatósági igazolvánnyal kell bizonyítania.
  • Az igényelni kívánt összeg az ingatlan értékének maximum 80 százalékát érheti el.
  • Maximum 25 év futamidejű lakáshitelek folyósítására is van lehetőség.
  • A hitel összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot.
  • A lakáshitel futamideje alatt az új lakás nem adható el, tulajdonjoga másra át nem ruházható.
  • Az ingatlan nem adható bérbe a lakáshitel utolsó folyósítását követő 10 éven belül.
  • A hitelnek akár 4 adósa is lehet, közöttük pedig a tulajdoni részarány szabadon eldönthető.

Akár CSOK-kal is kombinálható

A fentebb említett feltételek mellett a banki hitelbírálat feltételeinek is meg kell felelni a hiteligénylőnek, ami akár bankonként változhat. Gyermekvállalás esetén a hitel akár CSOK-kamattámogatással is igénybe vehető, így a hitel összegéből maximum 15 millió forint akár kamatmentes is lehet, azonban a Zöld Otthon Hitelnek nincs családpolitikai elvárása. A Zöld Otthon Lakáshitel nem feltétlen a befektetőknek kedvez, ám így is arra számítanak a szakértők, hogy a lakáshitelek közel 30 százalékát az MNB zöldhitele fogja kitenni. Ezt a százalékot pedig könnyedén feltornázhatja az is, hogy néhány bank még 2 százaléknál is alacsonyabb kamattal csábítják a zöldhitel iránt érdeklődőket. Az eredeti 2,5 százalékos kamat is kedvezményesebb lehetőséget biztosít a lakosság számára, mint a CSOK, de a 2 százalék már egészet biztosan megalapozza az építkezés iránti kedvet. A kimagaslóan kedvező kamat mellett ingyenes vagy visszaigényelhető értékbecslési és a közjegyzői díj is a kedvezmények között szerepel néhány bank programjában.

Ezen kívül azért sem szabad sokáig halogatnia a döntést azoknak akik építkezésbe vágnának, ugyanis a Zöld Otthon Lakáshitelen kívül a falusi CSOK, a lakásfelújítási támogatás és a babaváró kölcsön is a végét járja, pontosabban csak 2022 végéig lesz elérhető a családok számára.

környezettudatos építkezés

Generálkivitelezés a Helloházzal

A Zöld Otthon Lakáshitel tökéletes összhangban van a Helloház környezettudatos felfogásával, amit mi sem bizonyít jobban, mint az általunk kivitelezett házak, amelyek egytől-egyig megfelelnek a “BB” energetikai követelményeknek. Ezen felül a HelloHáz csapatának előfinanszírozási konstrukciója újabb segítséget nyújthat azok számára, akinek valamilyen okból kifolyólag elhúzódna a hitelügyintézés. Ám ez csak két érv a több tucatból cégünk mellett, így mindenképpen érdemes felkeresni további infomációkért weboldalunkat, míg elérhetőségeink valamelyikén munkatársaink is állnak leendő ügyfeleink rendelkezésére.

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj el a legújabb cikkeinkről

Kövess minket!

Ha pedig tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ezeket olvastad már?